U trendu

Prolili ste nešto po tepihu? Ova namirnica spašava stvar, a sigurno je imate u kuhinji

Nekoliko uobičajenih sastojaka koje svi imamo u kuhinji mogu se koristiti za čišćenje podova i mogu ukloniti mrlje sa tepiha lakše nego što biste očekivali. Od agenasa koji mogu da pomognu u uklanjanju tvrdokornih mrlja i da vaš tepih ponovo učini novim, kukuruzni skrob je jedna od najkorisnijih opcija, piše House Digest.

Kukuruzni skrob je uglavnom poznat kao sastojak za kuvanje. Međutim, može se koristiti i za čišćenje mrlja od raznih tečnosti. Ako ga pospite na mrlju, možete je ukloniti bez napora za samo nekoliko minuta. Kukuruzni skrob je posebno dobar u uklanjanju mrlja od ulja i masti.

Da biste očistili mrlju od tepiha, pospite je obilnom količinom kukuruznog skroba i ostavite da deluje deset do 20 minuta. Najbolje je koristiti ovu metodu što je pre moguće nakon što se tečnost prolije.

Da biste uklonili prašinu sa tepiha, usisajte ga i ponovite postupak ako mrlja nije potpuno uklonjena. Takođe možete napraviti pastu od kukuruznog skroba i destilovanog alkoholnog sirćeta koja može biti još efikasnija.

Pasta od kukuruznog skroba i sirćeta

Kiselost sirćeta čini ga odličnim za čišćenje i dobro rastvara prljavštinu, masnoću i prljavštinu. Sirće može biti višenamenski alat za čišćenje koji može da pomogne u uklanjanju kamenca iz aparata za kafu, čišćenju drvenih podova, uklanjanju mrlja od vode sa tuševa i mnogim drugim zadacima.

Da biste napravili pastu, pomešajte dva dela alkoholnog sirćeta sa tri dela kukuruznog skroba. Zatim ga utrljajte u mrlju od tepiha. Ova mešavina bi trebalo da se stvrdne i upije preostalu tečnost. Nakon toga, pastu treba sastrugati tupim nožem i malo usisati.

Kukuruzni skrob se takođe može koristiti za čišćenje vrata i prozora, poliranje srebrnog pribora i obogaćivanje baštenske zemlje. Kada je u pitanju lična nega, može se koristiti za ublažavanje iritacije kože izazvane opekotinama od sunca i ujedima insekata. Kukuruzni skrob se takođe može koristiti kao dezodorans ili suvi šampon.

Kukuruzni skrob se pravi od skrobne komponente zrna kukuruza, poznate kao endosperm, a njegova svojstva ga čine odličnim sredstvom za čišćenje. Njegova abrazivnost je idealna za uklanjanje prljavštine sa stakla i drugih tvrdih površina. Kukuruzni skrob je takođe upijajući, pa veoma dobro upija vlagu tokom čišćenja. Može čak i da ukloni neprijatne mirise.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.