U trendu

Provela je 70 sati na kolenima da bi pod ukrasila sa 50.000 novčića

Karmen Svonapol, računovođa i samouka umetnica iz Južne Afrike, potražila je inspiraciju na Pinterestu kad je odlučila da uredi svoj dom. Neizmerno joj se dopala ideja poda prekrivenog novčićima, pa je poželela da svoju sobu od 24 kvadratnih metara uredi u ovom unikatnom stilu.

Brzo se prihvatila posla i izračunala da će joj biti potrebno čak 50.000 kovanica od pet južnoafričkih centi da realizuje svoj san – to bi bilo kao da kod nas neko slaže (da postoje) kovanice od 33 para, ako se gleda na protivvrednost (ukupno oko 16.500 dinara).

Posted by Karmen Swanepoel on Monday, July 19, 2021

Toliki broj kovanica nije bilo lako pronaći pa se u potragu uključila i lokalna banka. Pomogli su joj u potrazi za kovanicama koje više nisu u opticaju.

– U početku sam razmišljala sa ih poređam u obliku saća, jer bi mi u tom slučaju trebalo manje kovanica, ali računovođa u meni to nije mogao da dopusti, odlučila sam da to uradim kako treba. Izmerila sam prostor, napravila proračun i zaključila da mi je potrebno oko 50.000 kovanica – prisetila se.

Skupljala ih je devet meseci, a kad se dobrano približila ciljanoj brojci, i imala ih 48.500, bacila se na posao. Ostatak kovanica skupila je tokom radova, taman da završi svoj projekt.

Otišla je i na kurs tehnike rada s epoksidnom smolom kako bi pod bio savršeno napravljen, prenosi The Sun.

– Bila je luda ideja početi s radovima usred zime, smrzavala sam se. Ali, pokazalo se da je to zapravo bilo dobro, jer je postupak mešanja epoksidne smole, baze i učvršćivača, vrlo osetljiv. Da sam to radila jeti, bilo bi mi potrebno 10 do 20 ljudi koji bi mi pomogli, a zimi sam sve to mogla sama – ispričala je.

Kaže da je svaki dan ustajala čim je sunce provirilo na horizontu i slagala kovanice, a radila je  i vikendom. Klečala je na hladnom podu ukupno nekih 70 sati, i nije joj nimalo žao. Prijatelji joj govore da je to ‘najluđi projekt koji je ikad uradila’.

Nakon što se smola pod kovanicama sasvim stvrdne, planira da stavi završni epoksidni sloj, a potom angažuje majstore koji će postaviti lajsne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.