U trendu

Provereno deluje: Evo kako da uklonite masne fleke sa kuhinjskih krpa

Kuhinjske krpe su u vašem domaćinstvu prljaju brže od bilo čega drugog. Čak i ako ih menjate svaki dan, sa vremenom, postaje sve teže oprati ih – deterdženti i pranje u veš mašini ne pomažu.

Starije domaćice se sigurno sećaju da je kuhinja njihovih mama i baka sijala od čistoće. A u to vreme nisu postojale veš mašine, ni taj arsenal sredstava koji mi koristimo sada. Ipak, one su uvek pronalazile način kako da operu masne i flekave kuhinjske krpe. Zato treba obratiti pažnju ne samo na savremena sredstva za izbeljvanje, nego i na testirana vremenom, domaća sredstva.

Efikasan način koji ne zahteva iskuvavanje – natapanje kuhinjskih krpa pre pranja.

So

Napunite u lavor prohladnu vodu i posolite je. Na 5 litara vode stavite 5 supenih kašika soli. Promešajte i bacite u njega svoje prljave krpe. Ako su jako prljave – neka prenoće, ako nisu, dovoljno je sat-dva vremena. Posle ih operite na uobičajeni način. Kao rezultat, krpe će biti još čistije, nego posle otkuvavanja sa dodatkom izbeljivača.

Soda bikarbona

Soda je takođe dobar pomoćnik u otklanjanju masnih fleka sa kuhinjskih krpa. Možete pripremiti rastvor tople vode sa dodatkom sode, a možete i iskuvati krpe u ovom rastvoru (5 kašika na 5 litara vode). Čak i ako fleke ostanu, one će nestati posle poslednjeg pranja u veš mašini nakon iskuvavanja.

Deterdžent za sudove

Na sličan način kuhinjske krpe potapaju se i sa deterdžentom za sudove. Uzmite malo sredstva za pranje sudova, stavite u toplu vodu i potopite prljave suve krpe u tom rastvoru na 15-20 minuta. Nakon toga ih slobodno operite praškom u veš mašini na uobičajeni način. Na ovaj način efikasno se eliminišu masne fleka sa kuhinjskih krpa.

Sirće

Ako se na vašim krpama pojavila buđ, treba ih oprati na uobičajeni način, ali poslije toga isprati u rastvoru vode i sirćeta. Ne brinite za boju, sirće je bezopasno. Naravno, ako ne ostavljate na duže vrijeme krpe u ovom rastvoru, piše Novi.ba.

Postoji još jedan podjednako efikasan način pranja kuhinjskih krpa za koji malo zna.

U 10 litara veoma vrele vode rastvoriti 2 supene kašike suncokretovog ulja, 2 supene kašike bilo kojeg izbeljivača u prahu ili 4 supene kašike tečnog i nepunu 1 čašu deterdženta za pranje veša. U ovaj rastvor stavite suve prljave krpe i ostavite ih dok se voda potpuno ne ohladi. Posle ostaje samo da ih isperite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar