U trendu

Proverite da li je vašim biljkama potrebno zalivanje i to bez dodirivanja tla (video)

Da li ste se ikada našli u dilemi, posmatrajući svoje biljke i pitajući se da li bi trebalo da ih zalijete?

Vrtlarstvo donosi opuštanje i zadovoljstvo, ali ispravno zalivanje može biti prava misterija. Niko ne želi da preplavi ili udavi biljku.

Zašto je važno pravilno zalivanje?

Biljkama je potrebna voda da bi rasle i preživele. Previše vode može izazvati trulež korena, ali premalo može isušiti biljku. Dakle, pronalaženje prave ravnoteže je ključno. Većina baštovana koristi metod opipavanja tla da bi proverila da li je zalivanje neophodno. Ako je tlo u saksiji vlažno, biljci nije potrebna voda; ako je suvo, vreme je za zalivanje.

Zamislite da možete odmah da saznate da li je vašem cveću potrebna voda sa jednom jednostavnom radnjom – bez pipanja zemlje ili nagađanja. Ova ideja nije fikcija; već jednostavna, ali efikasna tehnika koju je podelio jedan korisnik na TikTok-u i koja je osvojila srca baštovana širom sveta.

@samantharoseholdren

How to tell if your plant needs water 🌱 #gardenhack #gardenhacks #gardeningforbeginners #gardeningtiktok #plantmom

♬ original sound – samantharoseholdren

Kako funkcioniše ovaj čudesni trik?

Video prikazuje kako možete odrediti vlažnost tla laganim udarcem ili guranjem saksije. Ako se saksija ne pomera, zemlja je dovoljno vlažna i biljci nije potrebno dodatno zalivanje. Međutim, ako se saksija lako pomera, to je znak da je zemlja suva i da vaš zeleni prijatelj želi vodu.

Imajte na umu da različite biljke imaju potrebu za različitim količinama vode. Ovaj trik je opšte uputstvo i možda neće raditi za sve vrste biljaka, tako da je dobro znati specifične potrebe vašeg cveća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.