U trendu

Proverite svoj radijator: Ako pravite neku od ovih grešaka, račun za struju biće ogroman

Ove nas zime zbog skupih cena energenata čekaju još veći računi za grejanje, međutim postoje metode kojima ćete, ako ništa, barem nešto novca uštedeti, a nećete se smrzavati.

Naime, najčešće za grejanje koristimo radijatore, ali pitanje je iskorišćavamo li njihovu funkciju na optimalan način. Radijator, da bi njegova efikasnost bila na optimalnom nivou, odnosno da bi dobro grejao stan i ne trošio energiju uzalud, mora da bude adekvatno korišćen i održavan.

Pre svega, radijator pre svake sezone grejanja treba odzračiti. Taj posao traje nekoliko sekundi i njime se ispušta zarobljeni vazduh iz radijatora, koji inače delove radijatora čini hladnijima. Sve što vam je za to potrebno je deo tkanine ili sunđer koja će pokupiti vodu koja usput istekne iz radijatora i naravno radijator ne sme da bude vruć.

Gasite radijatore koje ne koristite

Takođe, da bi radijator radio dobro, on ne sme da bude blokiran. U slučaju da vam je kauč blizu radijatora ili neki drugi nameštaj, toplota se neće širiti vašim domom na optimalan način. U vreme grejanja, radijator bi trebalo da bude „slobodan“ sa što više slobodnog prostora ispred sebe.

Ako kojim slučajem imate zavese preko radijatora, verovali ili ne, one će upiti toplotu i neće se širiti vašim domom. I ne samo upiti već će usmeriti toplotu prema prozorima, a prozori su jedan od glavnih „vampira“ kada je u pitanju grejanje.

Isto tako, radijatore treba očistiti od prašine i prljavštine jer i ona ga može učiniti manje efikasnim, a na kraju najbolji način da uštedite jeste da grejete samo one sobe u kojima boravite. Radijatori se nalaze po celoj kući ili stanu, a ako imate veći dom, slobodno ugasite radijatore u sobama koje ne koristite i grejte samo one u kojima boravite svakako zatvarajte vrata od soba koje ne grejete, kako ne bi usisavale topli vazduh.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar