U trendu

Prozori će blistati: Tajna je u SIRĆETU, ali i još nečemu…

Umesto obične, obavezno koristite destilovanu vodu

Pored toga što prljavi prozori izgledaju ružno i kvare ambijent, takođe su prekriveni prašinom, prljavštinom, ali i bakterijama.

Preporučljivo je da ih detaljno operete barem jednom mesečno.

Naravno, postoje situacije kada pranje prozora jednostavno treba preskočiti.

Ukoliko duva jak vetar, ili je spoljna temperatura ispod nule, stakla mogu lako da popucaju, pa je bolje da taj posao ostavite za neko toplije vreme.

A kada je skidanje mrlja sa prozora u pitanju, postoji nekoliko načina da to efikasno uradite.

Koristite sirće

Alkoholno sirće je odličan saveznik u kućnim poslovima, a često se koristi i za pranje prozora. Sipajte ga u bočicu sa raspršivačem i dodajte istu količinu vode (srazmer 1:1), naprskajte prozore i ostavite nekoliko minuta, pa prebrišite suvom krpom. Ako treba, postupak još jednom ponovite. Profimedia
Umesto obične koristite destilovanu vodu, a umesto sredstva za stakla deterdžent za sudove.

Obzirom na to da voda često sadrži veće količine kamenca i minerala koji na staklima ostavljaju bele tragove, destilovana voda je bolji izbor: zagrejanoj destilovanoj vodi dodajte malu količinu sredstva za pranje sudova i dobitćete moćan proizvod za čišćenje mnogih, pa i staklenih površina koji odlično otapa masnoće.

Ispolirajte prozore „čarobnom krpom“

Krpe za sudove i papirni ubrusi za sobom ostavljaju dlačice koje ne želimo na čistom prozoru, a ako ne koristite novine, posao će odraditi takozvana čarobna krpa od mikrofibera koja brzo i lako upija vlagu i višak tečnosti. Njome možete da prebrišete ostatak vode, a nakon što se staklo osuši suvom čarobnom krpom, još jednom detaljno prebrišite da uklonite i najmanje tragove kamenca i prašine.

Tri alata koja je dobro imati: Čista, meka krpa (za završni sjaj i zaštitu stakla) Zgužvane novine (za sjaj bez ogrebotina) Brisač za prozore (da ne biste morali previše da se saginjete i istežete).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.