U trendu

Pržite na istom ulju dva ili više puta? Evo šta će desiti vašem organizmu kad pojedete tu hranu

Manje-više nam je poznato zašto ne bi trebalo da isto ulje koristimo više puta prilikom kuvanja jer može vrlo loše da utiče na naše celokupno zdravlje.

Ovo su glavni razlozi zašto to ne treba da radimo.

Otrovne materije

Kada se iskorišćeno ulje ponovno zagreva, oslobađa se veće koncentracije raznih otrovnih hemikalija, poput aldehida, koji su povezani s nekoliko zdravstvenih problema. Uglavnom su povezani sa srčanim bolestima i kognitivnim problemima kao što su demencija, Alchajmerova i Parkinsonova bolest. Druga otrovna materija koja se oslobađa kada se ulje ponovo zagreva je 4-hidroksi-trans-2-nonenal ili HNE, koji se smatra prilično otrovnim i može ometati funkcije DNK, RNK i proteina.

Transmasti

Prilikom obrade ulja na visokim temperaturama, neke masti se pretvaraju u transmasti. A kad se ovo ulje ponovo zagrije, oslobađa još veće količine transmasti, koje su veoma loše za celokupno zdravlje. Mogu dovesti do problema kao što su moždani udar, gojaznost, bol u grudima, probavne, pa čak i srčane bolesti jer konzumiranje transmasti povećava nivo LDL holesterola u telu.

Karcinogeni

Ponovno zagrevanje ulja povećava sadržaj štetnih materija poput policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) i aldehida, koji su povezani s povećanim rizikom od raka i upalnih bolesti.

Stoga pri kuvanju uvek koristite sveže ulje i izbegavajte ponovnu upotrebu ili zagrevanje prethodno zagrejanog ulja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar