U trendu

Puževi će bezati od ovoga: 8 efikasnih načina da ih zauvek oterate iz bašte

Ako muku mučite sa puževima koji vole da ogole vaš povrtnjak ovo će ih oterati i više neće ni prilaziti vašem povrću i cveću

Puževi predstavljaju jednog od glavnih štetočina u bašti, jer su u stanju da za kratko vreme pojedu rasad, tek iznikle biljke i sve ono što brižljivo negujete danima i mesecima.

Kišno vreme je vreme za puževe. Tada oni dominiraju, dok vi zbog padavina ne možete da izađete i odbranite svoje zasade.

Ali postoji 8 načina kako da iskorenite ove štetočine iz bašte:

1. Kukuruzno brašno

Izgleda da puževe neverovatno privlači ovo brašno koje je za njih fatalno. Uveče stavite teglu sa kukuruznim brašnom u baštu, a ujutru ćete oko nje naći gomilu mrtvih puževa. Tako radite svako veče, dok ove štetočine ne uništite sasvim.

2. Pivo

Isto tako puževi ne mogu da podnesu pivo, ali ga baš vole. Sipajte pivo u plitku posudu kao što je tanjirić za saksiju pa ga ostavite u dvorištu. Ujutru ćete u njoj naći „udavljene“ puževe koje pivo privlači kao med pčele.

3. Ljuske od jaja i talog od kafe

Ljuska od jaja seče puževe i oni ne mogu da pređu preko njenih oštrih ivica, dok talog od kafe samim mirisom odbija puževe. Stoga napravite barijeru od ljuski od jaja i taloga od kafe oko vaše bašte.

4. Pesak

Pesak oko bašte napraviće istu barijeru kao i ljuske od jaja. Puževi neće preći preko nje, a vaše biljke biće bezbedne.

5. Amonijak

Pomešajte 1 deo amonijaka i 6 delova vode. Isprskajte ovo sredstvo svuda oko bašta i puževi neće ni prići vašem povrtnjaku.

6. Kese za smeće

Rasporedite kese za smeće po dvorištu i u njih sipajte malo vode. Privučeni vlagom, puževi će ući u kesu i sačekaće vas do ujutru unutra. Na vama je šta ćete dalje da radite sa njima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.