U trendu

Radiće kao nova: Očistite veš mašinu u 3 laka koraka

Ako vaša veš mašina ne pere kao ranije i ako vam se čini da veš ne miriše iako ste stavili omekšivač, verovatno joj je potrebno detaljno čišćenje od kamenca i nečistoća. Evo kako to možete da uradite u tri koraka, pa da vaša veš mašina radi kao nova.
1. Operite dozer za prašak i omekšivač
Dozer u koji sipate prašak za veš i omekšivač najčešće se nalazi na levoj strani mašine, omdah ispod poklopca. Dozer je u vidu fioke; pažljivo je izvucite iz ležišta, skinite pregradni deo i dobro operite i dozer i pregradni deo.

Ako primetite da se u dozeru nalaze grudve praška koje su se skamenile i zalepile za plastiku, sipajte sirće preko njih – ono će ih razmekšati, pa ćete ih s lakoćom skinuti sa dna dozera.

Pregradni deo u vidu rešetke preko kog sipate omekšivač za veš istrljajte grubom stranom sunđera za pranje posuđa.

2.  Dezinfikujte bubanj i eliminišite kamenac

U dozer za deterdžent i omekšivač sipajte onoliko alkoholnog sirćeta koliko može da stane, a ostatak boce od jednog litra sirćeta sipajte u bubanj. Uključite mašinu i pokrenite program sa najvišom temperaturom. Alkoholno sirće će razgraditi vodeni kamenac koji se nakupio u bubnju.

Pomešajte 400 grama sode bikarbone sa 4 litra tople vode i taj rastvor sipajte u bubanj. Program opet postavite na najvišu temperaturu, bez pretpranja i ponovite ispiranje dva puta.

3. Operite filter
Izvucite filter (najčešće se nalazi u donjem delu mašine, ispod bubnja, prekriven maskom), odvrnite ga i izvadite iz mašine. Ukoliko često perete ćebad, dukserice od futona, tople trenerke i garderobu sa perlicama, na navojima filtera, kao i na njegovoj mrežici, sigurno će se nakupiti ostaci materijala koji mogu da dovedu i do toga da mašina ne izbacuje vodu tokom pranja.

Uklonite ih, filter dobro operite četkom i toplom vodom, pa ga vratite u mašinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.