U trendu

Raskošna biljka koja krije zanimljivu priču svakom vrtu daće poseban šarm

Limunovac, citronovac, bella luiga, limunska verbena, limoncina ili lemon beebrush, sve to nazivi za raskošnu biljku koja krasi mnoge vrtove i u našem području.

Latinski naziv joj je Aloysia citrodora i potiče iz obitelji Verbenaceae, a iako se uspešno raširila na evropskom Mediteranu, njeno poreklo je iz Južne Amerike.

Doneli su je u 17. veku Španci i Portugalci, a svoje je ime Aloysia (Louisa) dobila u čast španske kraljice Marije Louise de Parma, ženu Karla IV, lepe aristokratkinje poznate i po svojoj ljubavi prema umetnosti.

Nije poznato kako se elegantna bella luiga našla u našim krajevima, ali njene osobine čine je idealnom i za naše priobalje.

Ova lepa biljka razmnožava se semenom ili reznicama krajem proleća, a u dobrim uslovima može narasti i do tri metra. Listovi su joj duguljasti, glatki i skupljeni po tri, a cvetovi su vrlo sitni, bele i ljubičaste boje. Miris biljke nose listovi pa nije potrebno čekati da biljka procveta kako bi se uživalo u njenom predivnom mirisu.

U hladnijim krajevima limunska verbena uzgaja se u plastenicima ili u saksijama. Biljka ima nisku otpornost na mraz – maksimalni pokazatelj je -12 stepeni Celzijusa.

Biljka cveta od jula pa do jeseni odnosno do prvog pada temperature.

Limunska verbena idealna je za uzgoj na balkonima ili lođama jer u takvim uslovima, biljka retko prelazi visinu od 45 do 50 cm, pa ne zauzima puno prostora.

Ako biste je želeli da je uzgajate u saksijama, postavite ih na prozore koji gledaju na istok ili jug jer joj je potrebno puno sunčeve svetlosti. Držite je podalje od promaje, a ne odgovara joj ni previše vlažna zemlja, piše Tportal.hr.

Treba je zalivati redovno tako da je gornji sloj tla vlažan, ali oprez jer višak vlage može uzrokovati truljenje korena i stabljike.

Glavna koncentracija esencijalnih ulja nalazi se u lišću i stabljikama, a biljka ima i lekovita svojstva, naročito njen čaj.

Savet za kraj: Svake dve godine limunsku verbenu morate presaditi u veću posudu, jer ako je posuda premala, grm počinje da odbacuje ​​lišće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.