U trendu

Rešite se buđi jednom za svagda: Trebaju vam 2 sastojka koja već imate

Buđ jača simptome bolesti kao što su reuma i astma, a celu porodicu čini podložnom prehladama

Svako ko se barem jednom u životu pokušao rešiti vlage u kući ili stanu zna da je to mukotrpan posao. Vlaga sa sobom nosi niz neprijatnih pojava poput tamnih mrlja na zidovima, ustajalog mirisa u domu, ali i na odeći. Život sa vlagom može uzrokovati i vrlo ozbiljne probleme sa zdravljem – jača simptome bolesti kao što su reuma i astma, a celu porodicu čini podložnom prehladama.

Kako životni prostor ponovno učiniti zdravim?

Kako smanjiti vlagu i buđ u kući

Suzbijanje suvišne vlage u stanu ili kući neretko zahteva ozbiljne građevinske zahvate, međutim, postoje načini da se problem reši puno jednostavnije i jeftinije. Jedno od najvažnijih pravila prilikom uklanjanja buđi jeste sprečavanje formiranja vlage.

Vlagu i njeno nakupljanje u stambenim prostorima, u normalnim uslovima, možemo sprečiti zagrejavanjem i luftiranjem budući da se kondenzacija najčešće događa na mestima i u prostorima sa slabom ventilacijom.

Često se javlja i na mestima gde dolazi do velike razlike u temperaturi između zida ili poda i spoljašnjeg vazduha (obično na severnoj ili istočnoj strani) ili oko toplotnih mostova. Preporuka je svakako bolja ventilacija i grejanje pogođenog prostora. Takođe, nameštaj je potrebno odmaknuti od zidova kako bi vazduh mogao cirkulisati.

Verovatno ste čuli brojne priče o skupocenim aparatima koji jedini mogu da reše problem na vašem zidu, što je donekle i tačno, jer je funkcija izvlačenja vlažnosti iz zidova i te kako poželjna u borbi protiv ovog problema. Ipak, mnogi odmah odustanu kada vide cenu takvih aparata i potraže druge načine.

Evo naših bržih i jeftinijih načina da uklonite buđ:

Kako ukloniti buđ Hidrogen peroksidom

Možda niste znali, ali Hidrogen peroksid je višenamenski proizvod. Pored toga što je poželjan u čovekovoj higijeni i poznato je kakva dejstva tu ima, ovaj farmacijski proizvod možete koristiti i za higijenu kuće.

Efikasno deluje u otklanjanju prljavšine sa pločica i radnih kuhinjskih površina, ali takođe ima veliku primenu i kada je otklanjanje buđi u pitanju.

Možete ga koristiti tako što ćete ga sipati u praznu bocu nekog već iskorišćenog spreja za prozore ili drugog rasprašivača (dakle, poželjno je da ima pumpicu, zbog prskanja po zidu), a zatim isprskati po površini zida na kojoj se nalazi buđ. Sačekajte nekoliko minuta (10-15 min), a zatim četkom za ribanje, kuhinjskom žicom ili krpom obrišite površinu (neki rublji predmet je poželjniji više od krpe).

Belo sirće i soda bikarbona

Belo sirće nije proizvod namenjen samo kuhinji i salatama! Može se takođe koristiti za otklanjanje buđi za zidnih površina. Njegovo dejstvo je efikasno, jer ubija čak i do 80% svih bakterija skupljenih na zidu. Možete ga koristiti na dva načina:

U kombinaciji sa sodom bikarbonom. U posudu u koju ste prethodno stavili sodu bikarbonu nalijte belo sirće, promešajte kašikom, a zatim postepeno dodajte još sode bikarbone. Smesa treba da izgleda kašasto ili malo ređe od paste za zube. Zatim smesu nanesite na površinu na kojoj se nalazi buđ i nakon pola sata skinite smesu (turpijom, kuhinjskom žicom);

Belo sirće bez sobe bikarbone. Postupak je sličan kao sa hidrogenom – sipajte sirće u neki rasprašivač, a onda poprskajte površinu na kojoj se nalazi buđ, te nakon 15-ak minuta obrišite.

Kako ukloniti buđ eteričnim uljima

Ovo je najprirodniji način za uklanjanje buđi sa zidova, ali verovatno i najkratkotrajniji. Ukoliko se odlučite za ovaj način rešavanja ovog problema, potupak ponavljajte više puta (svakog ili svakog drugog dana).

Savetujemo da to bude ulje eukaliptusa, čajevca ili semena grejpfruta, jer ona imaju antibakterijska svojstva. Postupak za korišćenje svakog od ovih ulja je identičan, a možete i sami eksperimentisati.

Uglavnom, savetujemo da ulje za koje se odlučite pomešate sa alkoholom ili vodom, a možete i sve zajedno (ulje, voda, alkohol), zatim promućkate i pomoću rasprašivača nanesete na deo zida gde se buđ nalazi.

Provetravajte prostorije u kojima ima buđi

Trebalo bi da ovo bude imperativ za svaki dom. Ukoliko je jedan od razloga za nastanak buđi i to što ne provetravate dovoljno prostorije, onda je to i jedan od načina da isti problem rešite ili sprečite.

Dovoljno provetravanje znači svakodnevno! Podjednako je važno otvarati prozore u kuhinji u kojoj se redovno kuva, kao i u kupatilu, ali i u sobama. Isparavanja koja potiču na razne načine ne doprinose samo zagušljivosti doma, već i ubrzavaju pojavu vlage i buđi u domu.

Stoga je neophodno da prozori budu širom otvoreni barem 10 do 15 minuta dnevno, ali i više.

Kao što vidite rešenje problema zvanog „Kako ukloniti buđ?“ nije nimalo jednostavno. Primenom ovih saveta nadamo se da ćete uspeti da dugoročno prevaziđete ovu neprijatnu i nezdravu pojavu, ali uvek imajte na umu i o dubljim problemima koji su je uzrokovali, kako se buđ ne bi ponovo vratila u vaš dom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar