U trendu

Rešite se dosadnih moljaca: Tajna je u ovim metodama

Šteta može da bude ogromna

Prisustvo malih štetočina u ormaru, uoči se tek kada se primete rupice na odeći.

Moljci se hrane prirodnim vlaknima, zbog čega im vaše košulje, džemperi i bluze predstavljaju pravi delikates. Jedno je sigurno: kada imate moljce, svaki odevni predmet od prirodnih vlakana koji stavite u taj ormar ili fioku biće uništen prilično brzo.

Na svu sreću, moljci nisu ništa novo i ljudi se protiv njih bore veokovima, pa su otkrivene različite metode kojima oni mogu da se isteraju, a odeća da se zaštiti.

Prvo pregledajte svaki predmet i vidite da li se na njoj nalaze rupice. Popravka rupa od moljaca je moguća, ali nije laka, a nema potrebe objašnjavati kako će skupe svilene stvari izgledati nakon remonta iglom i koncem. Moraćete da odlučite da li je odeća oštećena moljcem vredna spasavanja ili je treba samo baciti.

Ukoliko je oštećena odeća pogodna za pranje i sušenje u mašini, operite je u toploj vodi. Što je temperatura veća, to bolje.

Ključ uspeha je upravo visoka temperatura. Ukoliko, pak, ne možete da operete odeću ili nemate amšinu za sušenje, možete je staviti u rernu na 125 stepeni na pola sata ili je staviti u plastične kese i ostaviti u zamrzivač na 24 sati

Ako vaša odeća ima plastične dugmiće, perle ili druge elemente, ne bi trebalo da je “pečete” u rerni jer mogu da se istope.

Delotvorno, ali i bezbednije, svakako je hemijsko čišćenje.

Kada operete odeću, odvojite je od neoštećene garderobe. Ne bi bilo loše da je spakujete u plastične kese za odeću koje mogu da se zatvore, kako biste bili sigurni da nijedan moljac neće ponovo da je napadne.

Zbog jaja moljaca, biće neophodno da izvršite dezinsekciju ormara i fioka gde odlažete garderobu.

Najbolje rešenje su svakako insekticidi koji će pobiti sva jajašca ili larve.

Kada na ovaj način oslobodite ormar od moljaca, preduzmite neke korake da prostor održite čistim. Naftalin, sapun i suvo bilje, dovoljne su prepreke za male štetočine.

Grančica kedra je takođe delotvorna, jer moljce odbija njegov intenzivan miris.

Na kraju, možete da postavite neke feromonske zamke u svoje ormare. Hvatanje odraslih moljaca ne sprečava njihovo dalje razmnožavanje, ali će zamke delovati kao sistem upozorenja.

Ukoliko dve nedelje nakon ovoga ponovo primetite moljce i njihove tragove, potrebno je da uradite sve ispočetka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)