U trendu

Rešite se dosadnih zmija: Uradite samo ovo pre proleća i više ih nećete videti

Niko ne voli da vidi zmiju u svom dvorištu. Međutim, zmije su važni prirodni predatori, koji efikasno kontrolišu populaciju miševa, pacova i drugih potencijalno štetnih glodara.

Kako su glodari često prisutni pored ljudi, zmije prilaze domaćinstvima iz nužde, odnosno potrebe za hranom. Zbog blage klime u ovim krajevima, zmije su rasprostranjene. Ovdje živi 15 vrsta, od kojih su samo tri otrovne: poskok, riđ i planinski žuti krug, dok je ostalih 12 neotrovnih i bezopasnih, piše Jutarnji.hr.

Ako živite u oblasti gde su zmije uobičajene, postoji velika šansa da ćete u nekom trenutku izaći u dvorište i naići na neželjenog gosta. Mnogi ljudi se plaše zmija i ponekad je teško razmišljati kada se pojave na našem pragu. Dakle, danas vam donosimo savete kako da zmije držimo dalje od kuće u kojoj živimo.

Održavanje životne sredine urednom
Prva linija odbrane od zmija u naseljima je da se okruženje održava urednim kako bi se smanjio broj mesta na kojima zmija može da puzi, sakri se i napravi gnezdo. To se postiže redovnim košenjem i uklanjanjem kamenja, građevinskog materijala, lima i sličnog otpada. U prostoru gde se drže veoma je važno redovno istrebljivati kako bi se smanjio broj miševa koji su im izvor hrane.

Napravite repelent za zmije
Ako vam se čini da zmije uvek pronađu put do vašeg dvorišta, držite ih podalje amonijakom. Zmije mrze miris amonijaka. Dakle, umočite stare krpe ili odeću u amonijak i ostavite ih na nekoliko mesta u dvorištu.

Držite zmije podalje od bazena
Ako želite da držite zmije i insekte dalje od svog bazena, pospite sirće oko ivica.

Još jedan način odbijanja zmija
Verovali ili ne, zmije ne vole ljude onoliko koliko mi njih ne volimo. Možete držati zmije van svog dvorišta tako što ćete im dati do znanja da tamo živite. Kako? Nakon što očešljate kosu, bacite kosu koja je ostala na četki oko ivica dvorišta. Zmija će namirisati kosu i kloniće se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.