Rešite se jednom zauvek korova koji izbija iz fuga na stazama u bašti: „Ubojita tečnost“ iz kuhinje je spas

Korov u bašti jedna je od pojava s kojom se mnogi muče u nameri da svoj spoljni prostor održe urednim i prijatnim za boravak. Dolaskom toplijih dana, upravo je to zadatak kojeg se mnogi hvataju na samom početku uređenja vrta i okućnice.

S obzirom na to da sam pogled na korov stvara utisak zapuštenosti i lošeg održavanja, stručnjaci za održavanje vrtova svakodnevno se susreću s ovim problemom i donose nekoliko ‘insajderskih’ saveta kako da ovaj postupak bude jednostavan i s dugoročnim efektom, piše Tportal.

Koristite jednostavan alat za uklanjanje korova

Najjednostavniji način za uklanjanje korova i dalje je pomoću ruku. Postoji i više vrsta specijalizovanog alata koji na vrhu imaju oštricu koja će ući duboko u pukotine i biće efikasna jednako kao ručno okopavanje.

Kupovina kvalitetne opreme dugoročno je isplativo, a preporuka je da uzmete jednostavniji alat s kratkom oštricom ili onaj s dugačkom drškom ako želite da izbegnete klečanje i napor za leđa.

Ako imate problema s niskim korovom koji je više prilepljen za fuge, dovoljna će biti jedna oštra četka kojom inače čistite spoljne pločice.

Sipajte vruću vodu po korovu

Prolijevanje ključale vode jedan je od najefikasnijih načina za rešavanje korova. Posebno će dobro doći u iskorenjivanju otpornih vrsta poput maslačaka. Kod niskih vrsta korova, dovoljno će biti sipanje upravo zakipele vode, a kod onih s višim stabljikama preporuke je prvo ižčupati sve iznad površine i onda sipati vodu u pukotinu iz koje raste.

Najotporniji korov verovatno će se vratiti, ali nakon dva do tri tretmana vrućom vodom, izgledno je da će biti trajno uništen.

Iskoristite svemoćno sirće

Sirće je poznato kao ‘ubojita’ tečnost jer efikasno uklanja bakterije i prljavštinu u domu, a koristan je i u održavanju okućnice.

Ipak, imajte na umu da korišćenje sirćeta u ove svrhe treba raditi pažljivo jer zbog svojih intenzivnih svojstava, može uništiti osetljivije pločice ili okolne biljke.

Zato, koristite ga samo u umerenim količinama, oprezno ga sipajući u pukotine iz kojih izlazi korov koji ćete, kao i u slučaju prelivanja vrućom vodom, prvo odeći do nivoa tla.

Svakako izbegavajte upotrebu vinskog sirćeta jer može ostaviti mrlje na pločicama.

Upotrebite kupovna sredstva

Naravno, na tržištu se nalazi niz hemijskih sredstava koja pomažu u oslobađanju vaše okućnice i terase od ovakvih neželjenih ‘ukrasa’. Ali, stručnjaci upozoravaju kako ona uglavnom nisu ekološki prihvatljiva i naglašavaju da je uvek preporuka korišćenje prirodnih opcija.

Ako baš nemate drugo rešenje, hemijska sredstva uvek koristite iz flaše s uskim grlom kako biste sadržaj mogli da izlijete u što manjoj količini na željeno područje.

Uvek prvo iščupajte ili odsecite korov pa sipajte što dublje u pukotinu, a stručnjaci naglašavaju da je dobro napraviti mali test na podlozi kako je ne biste uništili.

Sprečite pojavu korova kvalitetnom ispunom fuga

Krucijalno je nabaviti kvalitetnu ispunu za fugu jer će ona u potpunosti sprečiti rast korova. Polimerni pesak za fugiranje jedna je od boljih opcija. Ako svoju terasu ne gradite iz temelja, pre nego što ćete obnoviti ispunu fuga, pobrinite se da ste u potpunosti uklonili sav postojeći korov.

Jedan od najboljih načina za temeljno čišćenje i pripremu za fugiranje jeste pranje vodom i peračem po pritiskom koji će ukloniti svu tvrdokornu prljavštinu i ostatke korova.

Nakon što ste obezbedili da je podloga čista, nanesite polimerni pesak iz flaše kako bi ušao direktno u pukotine. Potom, uklonite sav višak s pločica uz pomoć metle, a onda zalijte pesak umerenim mlazom vode.

Posadite ukrasni korov

Za kraj, tu je i opcija ‘varanja’ korova tako što ćete posaditi biljke poput latinoameričke tratinčice ili zvončića koji rastu na područjima na kojima ih se neće gaziti, dok izdržljive vrste ukrasnog korova poput ivice ili poljskog timijana mogu tolerisati čak i to.

One će dominirati područjem i tako sprečiti nastanak korova, a sve što im je potrebno jeste nešto širi prostor na kojem mogu nesmetano rasti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.