U trendu

Rešite se moljaca na prirodan način: Mirise ovih biljaka ne podnose

Topla i vlažna mesta nikad nisu dobar izbor za skladištenju hrane, a dodatan razlog je i taj da moljci obožavaju takva ‘staništa’. Zato hranu nikad ne čuvajte u kuhinjskim ormarićima koji su iznad šporeta.

Namirnice je najbolje čuvati u posebnim teglama s poklopcima. Hrana u plastičnim ambalažama lak je plen za moljce, ali i druge bube jer lako ulaze unutra i polažu larve. Male štetočine veliki su obožavaoci integralnih žitarica, posebno integralnog pirinča, heljde, prosa i brašna.

Moljci ne podnose miris lavande, cedra, citronele i pačulija. Kap ulja stavite na vaticu i smestite u kuhinjske ormariće.

Ne podnose miris ulja lavande i citronelle

Prava lavanda i lavandin, citronella (limunska trava), kedrovina i pačuli odbijaju moljce. U ormariće s hranom stavite vatu na koju ste nakapali kap eteričnog ulja lavande, savjetuje 24sata.

Jednostavna zamka za moljce

Od komadića drveta i konca napravite privezak, drvo nakapajte s nekoliko kapi ulja pačulija i privezak okačite na vešalice u ormaru ili u kuhinjski ormarić. Ako ne volite mirise pačulija, možete dodati kap eteričnog ulja limuna ili grejpa.

Raspršivač protiv moljaca

Potrebna je kašika alkohola, 30 kapi eteričnog ulja lavande (ili cedra, pačulija, citronele, a može i kombinacija tih ulja) i 1 dcl destilovane vode. Sastojke dodajte navedenim redosledom u bočicu, protresite pre upotrebe i poprskajte površinu polica i ormarića nakon čišćenja.

Odbija ih miris lovorova lista

Osim kod pripreme ukusnih jela, lovor je odličan za teranje moljaca. Njegov intenzivan miris sprečiće moljce od ulaska u ormar ako ga stavite u prozračnu kesicu ili cele listove direktno na policu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar