U trendu

Rešite se mrava u kući na prirodan način: Sve sastojke sigurno već imate u kuhinji

U mnogim domaćinstvima s dolaskom proleća javlja se veliki problem jer to je period kada u kuće počnu da se uvlače razni insekti. Najčešći insekti kojih je teško rešiti su mravi, naročito kad zbog sigurnosti ukućana ne smete koristiti jaka hemijska sredstva. Zato vam donosimo listu prirodnih namirnica koje mogu pomoći da se rešite mrava u svojoj okolini, piše Klix.ba.

Alkoholno sirće

Alkoholno sirće je odličan saveznik u čišćenju, ali odličan je i za uklanjanje mrava. Pomešajte tri decilitra sirćeta i jedan decilitar vode. Poprskajte na delovima gde vam se skupljaju mravi u kući. Ovaj rastvor pomaže da se prikriju tragovi mirisa mrava, kvareći njihove sposobnosti praćenja.

Cimet

Cimet se navodi kao najbolji začin za prirodno uklanjanje mrava. Cejlonski cimet može biti posebno efikasan kada se pospe oko mravinjaka, preko njihovih staza, po kuhinjskim radnim površinama i podovima. Eterično ulje cimeta takođe može efikasno da otera i istrebi mrave.

Biber

Biber zapravo ne ubija mrave, ali jak miris će ih oterati. Pospite mleveni crni biber na mesta gde ste uočili mrave ili jednostavno pomešajte biber i vodu u bočici s raspršivačem i poprskajte ulazne tačke u svojoj kući.

Sveža menta

Mravi ne vole miris sveže mente, pa njeno sađenje na povrtnjake i cvetnjake tera mrave i druge insekte, a vašem vrtu daje lepu mirisnu aromu. Eterična ulja od mente, karanfilića i ruzmarina takođe deluju da mravi nestanu iz vaše okoline.

Citrusi

Prirodne kiseline u citrusima, poput limuna, narandže, limete i grejpa čine čuda u držanju mrava podalje prikrivajući njihove mirisne tragove. Iscedite limun u bočicu s raspršivačem ili utrljajte koru narandže na prozorske daske kako biste obeshrabrili sitne insekte da ulaze u kuću.

Talog kafe

Ova popularna taktika za teranje mrava postoji već godinama. Samo pospite talog kafe oko stabljika sobnih i baštenskih biljaka i cveća. Neki kažu da ih odbija miris dok drugi tvrde da mravi ne vole osećaj taloga pod nogama. U svakom slučaju, ovaj trik s kafom deluje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar