U trendu

Rešite se mrlja: Evo kako da vaš kauč ponovo zablista

Kauč, sofa ili ugaona garnitura obično su mesta na kojima ukućani provode najviše vremena i reč je o jednom od sigurno najkorišćenijem komadu nameštaja u svakom domu.

Nameštaj namenjen za prijatne trenutke uz omiljenu seriju na TV stalno je u upotrebi pa ne čudi da se često dogode i nezgode poput slučajnog prolivanja soka, kafe ili pojave mrlja zbog mrvica čipsa, kokica, čokolade, vina…

Usisavanjem kauča presvučenog tkaninom ili brisanjem kauča od veštačke kože možete se rešiti nekih nečistoća, ali ne svih.

Ako treba da se rešite samo nekoliko mrvica ili zalutalih dlačica s kauča presvučenog tkaninom, valjak za uklanjanje sitnih dlaka najlakši je način da to obavite. Za veće količine dlake kućnih ljubimaca ili mrvica dobar je pak ručni usisivač.

Ipak, kako biste se rešili mrlja, biće potrebno obaviti temeljnije čišćenje.

Tu akciju treba provesti svakih šest meseci bez obzira na vrstu tkanine, a Kerolin Forte, izvršna direktorka Good Housekeeping Institute Cleaning Laba, otkrila je nekoliko vrlo korisnih saveta.

Bez obzira pokušavate li da uklonite određenu mrlju na jastuku ili želite da osvežite ceo kauč, prvo što morate da uradite je da proverite oznaku za čišćenje kauča i proizvode koji su bezbedni za korišćenje na toj vrsti tkanine. Ako imate prenosni uređaj za peglanje na paru ili peglu na paru kako biste se rešili grinja, detaljno pređite po površini kauča kako biste uništili površinske grinje.

Pređite preko celog kauča, dopuštajući pari da prodre u tkaninu. Ako nemate paru ili peglu, preskočite ovaj korak i idite direktno na usisavanje. Između dubinskog čišćenja, redovno osvežavajte kauč jer se u tkaninu lako uvuku neprijatni mirisi koje možete ukloniti posipanjem sode bikarbone, koja odlično upija mirise, usisavanjem ili specijalnim sprejovima za nameštaj.

Usisajte presvlake

Nastavkom za presvlake na usisivaču pređite preko celog kauča. Ako se jastuci mogu ukloniti, skinite ih i usisajte tkaninu ispod koliko god usisivač može doseći. Pomoću alata za pukotine idite duž šavova, oko svih dugmića i duž ivica.

Testirajte sredstvo za čišćenje na skrivenom mestu

Svakako prvo testirajte bilo koje sredstvo za čišćenje presvlaka ili uređaj za čišćenje koji odaberete na skrivenom mestu kako biste bili sigurni da ne uzrokuje mrlje od vode, oštećenja na tkanini ili gubitak boje.

Tretirajte mrlje

Mrlje od hrane i kućnih ljubimaca na tkaninama koje se mogu čistiti vodom tretirajte formulom koja sadrži enzime. Ako jastuci imaju navlake koje se mogu skinuti, otvorite ih i stavite papirnati ručnik između tkanine i punjenja kako bi upio višak vlage. Nanesite sredstvo za čišćenje na krpu i pažljivo obrišite mrlju, djelujući izvana prema unutra. Nakon što je mrlja uklonjena tapkajte to mjesto drugom vlažnom krpom kako biste ga temeljito isprali i osušite.

Očistite naslone za glavu i ruke

Možete koristite prenosno sredstvo za čišćenje ako je kauč presvučen tkaninom koja se može prati. Za druge tkanine najbolje je pozvati stručnjaka kako bi ga sigurno i temeljno očistio. Nakon sušenja pozabavite se preostalim bakterijama i eliminišite mirise na presvlakama koje se mogu prati posebnim sprejom za dezinfekciju tkanine.

Kako očistiti kožni kauč

Čišćenje kožnog kauča može u početku delovati kao nemoguća misija, ali prilično je jednostavno, naročito ako nema tvrdokornih mrlja za uklanjanje. U slučaju ozbiljnijih mrlja, najbolje je to prepustiti profesionalcima.

Prvo obrišite krpom od mikrovlakana kako biste se rešili mrvica ili prljavštine, zatim usisajte kauč pazeći na šavove, šavove, dugmiće…

Nanesite sredstvo za čišćenje kože koristeći mekanu vlažnu krpu. Odstranite sredstvo za čišćenje ili sapun drugom vlažnom krpom dok se ne ukloni, zatim obrišite suvom krpom.

Ako je potrebno, više puta pređite preko naslona za ruke i glavu, a nakon toga nanesite zaštitno sredstvo za kožni nameštaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)