U trendu

Rešite se vlage u vašem domu ŠTO PRE, može dovesti do značajnih posledica

Vlažnost se ne oseća samo leti, nego je veliki problem u mnogim domovima i tokom zime. Iako je svakom domu potrebna vlaga u vazduhu, višak može imati značajne posledice ako se ne kontroliše.

Prema stručnjacima iz kompanije Philips, svaka prostorija u kući treba da održava nivo vlažnosti između 30-60 procenata. Ako je nivo van ovog „optimalnog“ opsega, suv vazduh dovodi do oštećenja maltera, drvenih podova i nameštaja – ali efekti mogu biti još gori ako nivo poraste iznad 70 procenata.

Stručnjaci su naveli ključne znakove da je vaš dom pun vlage i podelili savet kako da uklonite ovaj problem. Iako je vlaga često uočljivija u kupatilima nakon tuširanja toplom vodom, nivoi vlažnosti mogu da muče svaku prostoriju u domu .

Srećom, postoji nekoliko načina da utvrdite da li je višak vlage problem u vašem domu.

Povećana toplota

„Ako je vaša soba previše vlažna, možda ćete primetiti da se više znojite, da se mučite da zaspite i da se osećate prljavije (čak i nakon tuširanja)’’, rekao je stručnjak za OneHowTo .

Povećana buđ

Visoka vlažnost u prostoriji dovodi do povećanog razmnožavanja bakterija. Prema rečima stručnjaka iz OneHowTo, ovo često dovodi do pojave buđi na zidovima, odeći i skoro svemu poroznom.

Udisanje vazduha u ovakvim prostorijama može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema – posebno kod onih sa postojećim alergijama. Iz tog razloga, važno je ukloniti buđ čim se pojavi. Dobra ventilacija je takođe ključna za sprečavanje buđi i balansiranje nivoa vlažnosti u vašem domu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar