U trendu

Roletne u stanu držite spuštene i tokom dana? Evo zašto to nije dobro!

Danas svi živimo brzo, jer nam je, prosto, nametnut takav tempo života. Nekada se desi da ujutro izletimo iz kuće, a pritom ne stignemo ni roletne da podignemo. Ipak, kada pročitate kako to može da utiče na vaše zdravlje, razmislićete o toj navici.

Naime, istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Oregonu, koje je vodio dr Aškan Fahimipur, utvrdilo je da je mnogo zdravije držati roletne podignute jer sunčeva svetlost ubija bakterije koje žive u česticama prašine, a to može da smanji i rizik od respiratornih problema.

Istraživanje je objavljeno u stručnom žurnalu “Mikrobiom”, a naučnici su u kontrolisanim uslovima izložili bakterije koje se nalaze u kućnoj prašini trima različitim situacijama – tamnoj prostoriji, sobi sa prirodnim svetlom i sobi sa UV osvetljenjem.

Kada je prošlo 90 dana sakupili su uzorke i analizirali ih, pa su tako utvrdili da postoji veza između izloženosti svetlosti i broju bakterija u prašini. Bakterije su se mnogo brže (čak 12 odsto) razmnožavale u tamnim prostorijama. Najmanje bakterija je bilo u sobi sa UV svetlom (6,1 odsto), a zatim u prostoriji sa dnevnim svetlom – 6,8 odsto.

Osim toga, bakterije koje su pronađene u mračnoj sobi su bile povezane i sa respiratornim problemima, mnogo više nego one koje su uzorkovane u sobi sa dnevnom svetlošću.

“Naša studija je potvrdila ono što su stari znalo odavno, da dnevna svetlost ubija mikrobe u česticama prasine”, saopštio je dr Fahimipur.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.