U trendu

Rupe u kućnom budžetu

Već smo pričali o potrebi za štednjom u ovim kriznim vremenima. Čak i u trenucima kada teško sastavlja kraj s krajem, naš čovek je sklon da se teši našom slovenskom širokogrudošću i podsmeva se drugim „pedantnim“ narodima, koji čak i najmanje troškove pažljivo isplaniraju.

Trebalo bi da promenimo način razmišljanja i delovanja, a to je na ovim prostorima veoma mukotrpan i dugotrajan proces. Drugim rečima, valjalo bi da počnemo da štedimo i smanjimo svakodnevno rasipanje novca.
Evo nekoliko malih saveta koji dugoročno mogu da smanje troškove režije u kući.
Dobro izolovana kuća neće trošiti puno energije za hlađenje leti i zagrevanje zimi, odnosno trošiće mnogo manje nego neizolovana. Troškovi izolacije nisu baš mali, ali vremenom će vratiti svoju vrednost i početi da vam štede novac.
Ako imate mogućnosti, izbegnite situaciju u kojoj je cela okolina kuće u betonu. Leti se beton zagreje do usijanja i celog dana isijava dodatnu toplotu, pa čak i noću, dok se polako hladi. Tada pribegavate hlađenju vodom – polivanju, što je udarac za kućni budžet, ili morate da uključujete klima-uređaj jer deo te toplote dospe i u prostorije u kući. Dakle, ako ste u mogućnosti, ozelenite dvorište. Čak i običan travnjak može da apsorbuje dosta sunčeve energije. Stabla su posebna priča. Ako ih posadite na pametnom mestu, pored hladovine koju ćete napraviti, u toku hladnih i vetrovitih dana možete njima zaštititi stolariju od direktnih naleta vetra i drugih atmosferskih pojava.
Stare sijalice, ukoliko možete, zamenite štedljivim; po sijaličnom grlu troše i do četiri puta manje struje.
Proverite slavine po kući, a posebno vodokotlić, kroz koji vam možda svakog dana otiče mnogo novca. Remontom vodoinstalacija po kući takođe ćete uštedeti novac.
Tuširanjem ćete potrošiti mnogo manje tople vode nego punjenjem kade za kupanje, i tako ćete smanjiti potrošnju struje za zagrevanje vode.
Biće još puno saveta o tome kako možete uštedeti novac, sad smo se samo podsetili nekih već spomenutih. Uzmite u obzir i to da dosta ovih intervencija možete izvesti i sami i tako smanjiti troškove održavanja električnih i vodovodnih instalacija.
Kada jednom osetite efekte štednje, biće vam lakše da se naviknete na potrebu da sve troškove brižljivo planirate i novac ulažete u pravom pravcu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar