U trendu

Sačuvajte čist vazduh

Vaš dom je mesto u kom treba da se osećate prijatno i sigurno. To je mesto gde pobegnete od svakodnevnih stresova i problema. Da biste se osećali što prijatnije, neophodno je da životni prostor što više prilagodite svojim potrebama, da ga održavate čistim i urednim i da se postarate da obezbedite zdravo okruženje za sebe i svoju porodicu.
Živimo u vremenima kada su ljudi sve više ekološki svesni i mnogi od nas osećaju potrebu da nešto preduzmu. Svako bi morao da pođe od sebe i za početak da pokuša da popravi situaciju u svom najužem okruženju.
U ranijim tekstovima spomenuli smo najosnovnije stvari, na primer, zamenjivanje sredstava za čišćenje koja su prepuna štetnih i agresivnih materija nekim prirodnijim i manje škodljivim. Zatim smo govorili i o neophodnosti provetravanja prostorija (vlažnost vazduha u stambenoj prostoriji ili radnom prostoru je uz temperaturu jedan od bitnih faktora za život i rad) bez obzira na to da li je reč o klimatizovanom prostoru. Ako je procenat vlage spram temperature niži, tada je vazduh nezasićen vodenom parom, što dovodi do sušenja disajnih puteva i izaziva napetost. Nisu prijatne ni povišena vlažnost i sparna atmosfera. Relativna vlažnost vazduha u kojoj se čovek oseća prijatno kreće se u granicama između 30 i 65 procenata.
Sobne biljke mogu da poboljšaju kvalitet življenja; pored toga što ukrašavaju prostor, mnoge od njih prečišćavaju vazduh i iz njega izdvajaju štetne materije. Međutim, ni u tome ne treba preterivati pošto višak sobnog bilja može donekle da poveća i vlažnost u prostoriji, pa se još jednom vraćamo na neophodnost provetravanja.
U hladnijem periodu godine vetrenjem se takođe isušuje vlaga iz prostorije (to se naročito primeti u prostorijama u kojima se kuva ili boravi čitav dan – u vidu kapljica na staklenim površinama). Otvaranje prozora na desetak minuta dnevno neće vam upropastiti toplotni bilans.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar