U trendu

Sada je vreme da ih zasadite: Da bi vam frezija prelepo cvetala, dodajte samo jedan sastojak koji ne košta ništa

Frezija spada u omiljene lukovice poznate kao cveće za vazu, a njena najveća prednost možda leži i u tome što ima mirisne cvetove. Na otvorenom se može saditi već u aprilu i važno je da su odabrane lukovice baš ”spoljne frezije” jer u suprotnom kod uzgoja običnih frezija može se dogoditi da sadnja ne uspe. U zatvorenom se sade – sada, piše Večernji list.

Da bi vam u vrtu ili na balkonu ili terasi frezije cvale raskošno, potrebno ih je redovno negovati i  – prihranjivati.

Zemlja, u saksiji ili u vrtu, s vremenom se iscrpljuje i neophodno joj je dodavati supstrate za razvoj biljke. Možete kupovati gotovu prihranu, a možete koristiti i ono što imate kod kuće. Mi vam donosimo nekoliko predloga, a za frezije je dovoljno odabrati samo jedan, koji vam je pri ruci.

Voda u kojoj se kuvalo povrće

Nikada ne bacajte vodu u kojoj se kuvalo povrće. Nakon kuvanja ostavite vodu da se ohladi i koristite za zalivanje.

Pivo

Zbog obilja šećera, vitamina B i kvasca, pivo je izvanredna prihrana za biljke. Dovoljno je dodati malo piva u vodu za zalivanje i jednom nedeljno takvom mešavinom zalivati frezije.

Ljuske kikirikija

Ljuske kikirikija držite par dana u vodi kako bi omekšale, a a nakon toga ih dodajte zemlji u kojoj su biljke.

Kora citrusa

Narandža, limun, grejp, mandarina i limeta bogati su vitaminima i mineralima, koji su većinom koncentrisani u kori. Potopite koru u hladnu vodu i ostavite da stoji 24 sata kako bi izgubila prirodnu kiselost i lakše se razgradila pomoću mikroorganizama iz tla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar