U trendu

Sami bez skupog majstora rešite sitne ogrebotine na parketu, opet će imati stari sjaj i neverovatnu glatkoću

Prirodni materijali obično su izdržljiviji i otporniji na zahteve savremenog života, ali nekada i nije tako pa vam na primer ostane crta ili ogrebotina na novom drvenom i skupom podu.

Šta možete da uradite kako bi to rešili bez previše muke?

Popravke su, naravno, skupe, a britanska kompanija Direct Wood Flooring besplatno je savetovala svoje korisnike kako ukloniti sitne ogrebotine na podu.

Ovaj vodič koji korak po korak objašnjava kako popraviti najčešće vrste ogrebotina na drvetu, kako biste lako i uz minimalan trud vratili pod u njegovo prvobitno stanje.

Kako se rešiti ogrebotina na podu?

Manje ogrebotine su one koje su prodrle kroz zaštitni, površinski sloj i drvo. Ali, kao i kod samo površinskih ogrebotina, nema mesta panici – popravlja se relativno lako i brzo.

Potreban materijal:

  • voda
  • sredstvo za čišćenje podova
  • meke krpe
  • brusni papir
  • čelična vuna
  • voštani premaz za drvene površine

Šta treba uraditi:

Očistite samu ogrebotinu i područje oko nje koristeći sredstvo za čišćenje podova i meku krpu kako biste bili sigurni da je područje bez prašine, prljavštine i bilo kakvog otpada.

Kada brišete ponovo, upotrebite drugu mekanu krpu, suvu i čistu, kako biste uklonili sav višak sredstva za čišćenje i proverite da li je ogrebotina suva. Nežno trljajte čeličnu vunu preko ogrebotine, zatim istrljajte brusnim papirom preko ogrebotine i okolnog područja.

Potom nanesite vosak za drvo, a mesto ogrebotine dobro prekrijte. Ostavite da odstoji najmanje deset minuta.

Zatim obrišite područje mekom krpom, a po potrebi dodajte novi sloj zaštitnog premaza i izravnajte, prenosi Jutarnji.

(Espreso/jutarnji.hr)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)