U trendu

Samo poprskajte ovo po kući, smrdibube ove sezone nećete videti

Smrdibube mogu biti prava gnjavaža! Osim što proizvode neprijatan miris, njihov zvuk može biti uznemirujuć, a ponekad se čak i doslovno „zalete“ i udaraju u ljude. Iako ne mogu ugristi, svi se slažu da je njihov smrad grozan, a mogu naneti i štetu poljoprivrednicima, piše blic.rs.

Ovi insekti mogu biti prisutni u svim delovima grada, ali posebno vole velike zelene površine, njive i stanove na višim spratovima. Često se kriju u ormarima, ćoškovima zidova i pukotinama na prozorima, a naći ćete ih čak i u odeći koja se suši napolju ili na terasi. Ono što ih najviše privlači je svetlost, ali i velike promene temperature, posebno kada dođe hladan talas u prolećnim danima.

Borba sa smrdibubama može biti izazovna, a često se osećate kao da ste unapred osuđeni na poraz jer ne postoji insekticid koji ih može potpuno uništiti. Ipak, postoje trikovi koje preporučuju stručnjaci.

„Kada ih usisate, izbegavate njihovo gnječenje i oslobađanje gadnog mirisa. Ako želite da ih držite dalje od svog doma, proverite sebe i svoje stvari pre nego što uđete u kuću, popravite sve pukotine na vratima i prozorima. Gašenje spoljnih svetala, ako živite u kući, takođe može da smanji broj smrdibuba u okolini“, kaže Skot Hadžis, potpredsednik američke kompanije „Arrow Exterminators“ specijalizovane za deratizaciju i uništavanje štetnih insekata.

Konačno, upotrebite moć mirisa protiv smrdljivih buba. Raspršite eterična ulja u blizini vrata i prozora kako biste sprečili da uđu u vaš dom“, dodaje on.

„Smrad smrdibube može da traje satima. Usisavanje pruža brz i lak način da ih se rešite bez rizika od njjihovog momentalnog smrada kao odbrambenog mehanizma. Samo se pobrinite da ispraznite kesu za usisivač, inače bi i usisivač mogao da se usmrdi“, navodi Džim Frederiks, entomolog i predsednik američkog Nacionalnog udruženja za borbu protiv štetočina.

Uz ove savete, prirodna rešenja isto mogu biti efikasna:

Vrela voda i deterdžent: Pomešajte četiri šolje vrele vode sa 3/4 šolje deterdženta za pranje sudova i poprskajte ovu smesu duž svih pukotina ili potencijalnih ulaznih tačaka za smrdibube.

Beli luk ili menta: Pomešajte četiri kašike belog luka u prahu ili ulje od mente sa dve šolje vode u bočici sa raspršivačem i poprskajte ovaj rastvor na biljke kako biste sprečili da se smrdibube hrane njima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar