U trendu

Semenke od limuna stavite u čaj od kamilice i videćete čudo prirode

Ovog proleća upustite se u baštovansku avanturu i posadite limun.

Vitamin C uz redovnu higijenu glavna je preporuka za odbranu od virusa. Kad pravite limunadu, dobro je ako kupujete onaj organski limun. Izvadite semenke i ne budite lenji da ga odvojite za sadnju. Proleće je pravo vreme za to.

Šta je potrebno

* Pripremite mešavinu zemlje, a savet ćete dobiti u bilo kojoj cvećari ili rasadniku. Tlo mora da bude dovoljno lagano da propušta vodu. Ako je zemljište previše zgusnuto, dodajte mu ljuspice od kore drveta, koje će ga učiniti vazdušastim.

* Izaberite saksiju od gline prečnika 20 cm. Možete da koristite i plastičnu saksiju. Važno je da semenke limuna posadite u manju saksiju dok ne poraste. Menjajte saksije prema tempu rasta biljke, prenosi informer.rs.

Sadnja

* Skuvajte čaj od kamilice, pa ga ostavite da se prohladi. Isecite limun i iz njega izvadite semenke. Neoštećene semenke limuna stavite u mlak čaj od kamilice

Otprilike posle dve nedelje videćete kako niče

* Saksiju do pola napunite zemljom pa je dobro zalijte, sve dok ne bude ravnomerno natopljena. Napunite saksiju skoro do vrha, pa je ponovo zalijte.

* Poređajte semenke ravnomerno po saksiji, prekrijte ih novim slojem zemlje, na dubini od oko tri centimetra, pa ponovo zalijte zemlju. Blago utapkajte zemlju da se lepo slegne.

* Prozirnom folijom prekrijte saksiju i ostavite je na toplo mesto. Vodite računa da zemljište mora biti toplo i vlažno da bi seme proklijalo. Otprilike posle dve nedelje videćete kako niče.

Nega

* Svakodnevno zalivajte mlakom vodom iz boce sa raspršivačem.

* Kada drvo limuna malo poraste, valja ga prihraniti. Prihranjujete dva puta godišnje, ali nikad preko lista.

* Zemljište oko izdanka limuna ne sme da bude suvo, ali ne sme ni da bude u previše vode. Najvažnija mu je svetlost, a lepi dani koji idu omogućiće da se do jeseni ponosite svojim trudom.

* Ne odustajte i dok limun raste, učite o njegovom uzgoju. Da bi se dobili prvi plodovi, potrebno je tri do šest godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar