U trendu

Šest najčešćih grešaka zbog vam kojih zimi umiru sobne biljke

Nepovoljni vremenski uslovi mogu delovati poprilično opterećujuće za biljke, čak i za one koje držimo u zatvorenom prostoru. Kako bi se izbegla oštećenja ili, što je još gore, uvenuće sobnih biljaka, svakako obratite pažnju na ovih šest najčešćih grešaka koje možda pravite, a da toga niste ni svesni.

Prekomerno zalivanje

Bez obzira na doba godine, prekomerno zalivanje može uzrokovati značajnu štetu, uključujući truljenje korena. Ono postaje posebno problematično zimi. Naime naviknuti smo na redovni ritam zalivanja tokom proleća i leta, kada biljke aktivno rastu. Ali zimi je situacija drugačija – biljke idu u stanje mirovanja i ne proizvode redovno nove listove ili cvetne pupoljke, tako da im ne treba toliko vode. Proverena metoda otkrivanja jesu li vaše biljke žedne je da zabijete prste u zemlju i proverite nivo vlage. Prema rečima stručnjaka za cveće Džojs Mast iz Bloomscapea, većina biljaka može se uspešno oporaviti od preteranog zalivanja, ali kada korenje počne da trune zbog viška vode, to je teško popraviti.

Kontinuirana suvoća vazduha

Pod uticajem smanjenja vlage u okolini i strujanja toplog vazduha koji dopire grejanjem prostora, stalni nedostatak vlage ostavlja biljke dehidriranim tokom hladnijih meseci. Povećajte nivo vlage u zatvorenom prostoru tako što ćete ispod saksije s biljkom staviti tanjirić sa šljunkom napunjenim vodom ili grupisati nekoliko biljaka oko posude s vodom. Alternativno, možete postaviti ovlaživač zraka koji obezbeđuje stalan protok vlage u vazduhu. Dobra ideja je i lišće biljaka što češće prskati vodom, ali prskanje ne može zameniti nijedan od navedenih načina povećanja vlage u prostoriji jer vodena para jako brzo ispari.

Na vašim biljkama nakuplja se prašina

Tokom zime uobičajeno je povećanje količine prašine, a posledično tome nakupljanje veće količine prljavštine na lišću. Ta pojava rezultat je zatvorenog prostora i grejanja vazduha. Redovno čistite lišće vlažnim papirnatim ubrusom ili krpom jer se bube, poput paukovih grinja, lako mogu sakriti u prašini.

Biljke se nalaze u neposrednoj blizini otvora za grejanje i prozora

Pazite da svoje biljke ne stavljate na direktnu ili nedirektnu liniju toplog vazduha koji će ih brzo isušiti. Slično tome, kada se nalaze preblizu izvoru toplote, poput radijatora, kamina ili peći, mogu se prebrzo osušiti. Takođe valja pripaziti na strujanje hladnog vazduha koji može šokirati biljku i oštetiti tkivo lišća.

Kontinuirano korišćenje hranjivog đubriva

Sobne biljke tokom zime ulaze u stanje mirovanja, što znači da im nije potrebna đubrenje kao u proleće ili leto. Zbog toga se dodatni hranjivi sastojci tokom zime neće apsorbovati, već će se zadržati u zemlji i oštetiti korenje.

Promena u nivou svetlosti

Ne vole sve biljke direktnu Sunčevu svetlost. Iako ste možda pronašli savršeno mesto za postavljanje saksije s biljkom tokom proleća i leta, važno je ispitati uslove osvetljenja sada, kada su stabla bez lišća. Ako je biljka na previše osvetljenoj poziciji, premestite je na senovitije mesto u sobi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar