Šest najvažnijih saveta za pravilno zalivanje biljaka tokom letnih vrućina

Zalivanje biljaka čini se jednostavnim, ali s time se mnogi od nas muče. I to zato što postoje mnoga pravila zbog kojih treba znati tačno kada i koliko često zalivati koju biljku. Pomoći ćemo vam da bolje osjetite kako pravilno zalivati biljke.

Posebnu pažnju zalivanju biljaka posvetite tokom velikih vrućina i sušnih razdoblja, mnoge biljke takav period ne mogu da prežive bez veće količine vode, ali ima i onih kojima vrućina i suša zapravo – gode!

Idealna temperatura

Voda mlake temperature bolja je od tople ili hladne. Naime, i topla i hladna voda mogu oštetiti biljke i zato je najbolje napuniti kantu za zalivanje i uvek je imati spremnu.

Znakovi iz prirode

Nije svim biljkama potrebna jednaka količinu vode, pa ako niste sigurni koliko vašoj biljci treba, koristite znakove iz prirode. Važno je znati i iz kojeg podneblja koja biljka potiče, to je dobar indikator i za zalivanje.

Pravo vreme

Zalijevanje ujutro je poželjnije nego ono večernje. Tako biljke imaju priliku sušiti se i brže isparavati tijekom dana kada su temperature više.

Nije uvek sve samo u vodi

Ako je tlo stalno suvo, a listovi počinju da žute, možda biljci treba dati više vode. Ako voda ne poboljša stvari, treba prilagoditi temperaturu ili nivo svetlosti koju biljka dobija. Za balkonsko cveće to znači premeštanje u polusenku.

Veliki zahtevi

Proletno-letnja suša nije uvek vidljiva oku, a može da uzrokuje velike štete na biljnom materijalu. To je vreme kad biljke najviše rastu, razvijaju se korenje i listovi, otvaraju se cvetovi. I tada je biljkama potrebno najviše vode.

Najbolja metoda

U cvetnjacima je, ukoliko nemate sistem navodnjavanja, najbolje pustiti vodu da teče u zemlju i da je dobro nakvasi. Zalivanje crevom dobro je samo ako cveće zalivate tik uz koren. Nikad ne 
zalivajte po lišću. Za ruže zalivanje po lišću može biti i pogubno jer se lako razvije pepelnica, a nakon nje dolaze i druga oboljenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.