U trendu

Šest stvari koje nikada ne bi trebalo čuvati u podrumu

Podrumi nam uglavnom služe za bacanje svega s čime ne znamo šta bi smo. Od dodatne hrane za pse preko zaboravljenih dečjih igračaka do starinskih projekata renoviranja za koje se kunete da ćete jednog dana stići da dovršite, donji sprat kuće ili deo u zgradi često je do vrha ispunjen predmetima koje koristite ponekad, ali ne često.

Međutim, postoji nekoliko stvari koje se nikada ne bi smele da se spuste niz te stepenice, bilo zbog sigurnosti ili zbog očuvanja. Stručnjaci govore ključne stvari koje nikada ne bi trebalo čuvati u podrumu, a uz to nude i savete gde ih umesto toga držati, piše Bestlifeonline.

Drvo

Verovatno imate nekoliko komada drva koji su ostali od vašeg poslednjeg projekta renoviranja doma. Međutim, podrum nije mesto za njihovo skladištenje, naročito ako je prostor sklon vlazi.

“Plesan, bakterija koja se razvija u vlažnom okruženju, sklona je da raste na organskim materijalima kao što je drvo. Stoga, vlažan podrum pun drvenog nameštaja može postati savršeno tlo za razmnožavanje plesni.”, kaže Glen Vajsman, stručnjak za popravak i održavanje doma u Top Hat Home Comfort Services.

Umjesto toga, drveni namještaj ili ostatke držite u dobro prozračenom i suhom dijelu doma.

Porodične fotografije

Kada se ostave u podrumu, porodične fotografije su podložne plesni, poplavama i štetočinama, zbog čega arhivistkinja i istoričarka Anđela L. Tod kaže da ih nikada ne bi trebalo držati tamo. Tod kaže da te predmete treba čuvati u kući, na mestu sa stabilnom temperaturom i vlagom. Držite ih na polici iznad poda i na mestu koje je udaljeno od izvora vode kao što su prozori, cevi, mašine za pranje rublja, vodovod i drugo. Najbolje su prozračne kartonske kutije.

“Temperatura i vlažnost uvek se menjaju, čak i na najboljem mestu u kući. Karton to omogućuje, dok plastika zadržava vlagu i vrlo je atraktivan, zaštitni dom za štetočine”, kaže Tod.

Proverite svoje fotografije nekoliko puta godišnje kako biste bili sigurni da su sigurne.

Odeća

Odeću takođe treba skladištiti van podruma, kao i druge porozne materijale ili tkanine, poput tapaciranog nameštaja ili papirnih dokumenata.

“Podrumi su skloni višim stepenima vlažnosti i potencijalnom oštećenju vodom, što može dovesti do rasta plesni. Plesan se lako može infiltrirati u porozne materijale i uzrokovati nepopravljivu štetu, a istovremeno predstavlja zdravstveni rizik za stanare.”, kaže Majkl Golubev, izvršni direktor kompanije Mold Busters.

Umetnine

Slike i umetnine, naročito one na platnu ili papiru, takođe spadaju u tu kategoriju.

“Visoka vlažnost i mogućnost oštećenja od vode u podrumima mogu uzrokovati da se umetnička dela iskrive, promene boje ili postanu plesniva. Umesto toga, čuvajte umetnine u klimatski kontrolisanom okruženju, kao što je soba na spratu, s doslednom temperaturom i nivoom vlažnosti kako biste sprečili oštećenje”, kaže Golubev.

Boja

Jeste li znali da je boja zapaljiva? Zato ne bi trebalo skladištiti je u podrumu.

“Budući da podrumi nisu dobro provetreni, ovi predmeti mogu da se zapale i zahvate celu kuću”, kaže Davin Eberhardt, dizajner kuće, preuređivač i osnivač Nature of Home. Rizik se dodatno povećava ako boju držite u blizini peći.

Elektronika

“Većina elektronike ima osetljive komponente koje ne mogu da podnesu toplotu. U podrumu može da bude prilično vruće ako nema ventilacije—tada će ove komponente biti uništene, a vaš uređaj više neće raditi”, kaže Džordž Biti, osnivač Problem Property Pals, a prenosi Poslovni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar