Sezona je petunija, a uz pomoć jednog trika, cvetaće sve do jeseni

Još odavno smo utvrdili da je cveće ukras svake bašte i mnogih domova. I, zaista, nema ničeg lepšeg nego videti prelepe cvetove, koji opijaju, kako mirisima, tako i bojama.

Petunija je, definitivno među lepšima, a dolazi u različitim bojama i veličinama.

Ono što je sjajno kod ovog cveta, jeste što je prilično zahvalan za uzgajanje, pa spada u omiljene biljke ljubitelja cveća i onih koji održavaju bašte.

Mogu da se uzgajaju iz semena, ali sa sadnicama je to mnogo lakše. Dobru negu, ova jednogodišnja biljka vam uzvraćaju višestruko. Petunije cvetaju tokom proleća i leta pa i do jeseni, što se obezbeđuje redovnim odsecanjem suvih cvetova.

Posebno im pogoduju osunčana mesta. dealno mesto za to je zapad ili istok, dok je sever ono što svakako treba izbegavati.

U prodaji se mogu naći stajaće petunije i one viseće. Petunije dolaze u različitim bojama i mogu biti jednobojne ili šarene. Što se tiče oblika, mogu se naći levkaste, ali i potpuno otvorene.

Petunije vole sunce, ali će jednako dobro uspevati ako je stavite na polusenovito mesto, najbolje na istočnu ili zapadnu stranu. U vreme letnje žege, treba ih zalivati i do 2 puta dnevno, najbolje ranije ujutru, kišnicom ili ustajalom vodom.

Za dohranu možete koristiti đubriva na bazi kalcijuma ili fosfora. Osetljive su na biljne vaši, pa se preporučuje da na vreme nabavite zaštitu i omogućite joj da cveta što duže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.