U trendu

Sinonim za “besmrtnost”: Ova biljka nakon branja ne vene, ne menja boju i zadržava miris!

Smilje (immortelle) cvet ove biljke nakon branja ne vene, ne menja boju i dugo zadržava miris, pa je zato zovu biljka „besmrtnosti“.

Smilje, ili na latinskom Helichrysum arenarium, višegodišnja je biljka jarkožutih cvetova i sivkasto-zelene stabljike. Listovi su duguljasti i dlakavi, a biljka može narasti i do 60 cm. Cveta u junu i julu, a uzgaja se na mediteranskom području, na peskovitim i kamenitim mestima.

Smilje izuzetno dobro podnosi kako visoke temperature i sušu, tako i zimu. Voli sunce, pa tako i njegov naziv Helichrysum dolazi od grčke reči helios što predstavlja Sunce, odnosno Boga sunca i chrysos što znači zlato. Smilje mnogi povezuju sa besmrtnošću. Cvet ove biljke nakon branja ne vene, ne menja boju i dugo zadržava miris.

Postoji više vrsta smilja, a kod nas je najpoznatiji Helicrysum Arenarium. U Srbiji se ne gaji mnogo, ali ga najviše ima u Deliblatskoj i Kladovskoj peščari, dok se na Balkanu najviše gaji u Dalmaciji.

Smilje se mogu gajiti sadnjom iz semena ili iz rasada. Odgovara mu fino, lako propustljivo i toplo zemljište. Krajem leta, zemljište se obrađuje na 30 cm, uz dodavanje NPK đubriva. Seme se seje u avgustu u hladnim lejama, bez dodatnog grejanja.

Ukoliko se seje u proleće, potrebno je površinski obraditi zemljište i seme saditi ravnomerno po površini zemljišta. Potrebno mu je sunčano mesto, redovno plevljenje, prihranjivanje i zalivanje, iako izdržava jaku sušu. Što se tiče sadnje iz rasada, bira se reznica od 5 do 10 cm, sa do pet pari listova. Nožem treba iseći izdanak ispod čvora, utisnuti u zemlju i učvrstiti da stoji uspravno.

Smilje u saksiji

Smilje u saksiji mogu da uspeju ali ova biljka je ipak više pogodna za polje. Ako se ipak odlučite za sadnju u saksijama to morate uraditi u visećim žardinjerama ili balkanskim kutijama.Pre sadnje na dno sipajte sitni šljunak.

Za sadnju smilje u saksiji koristite univerzalno tlo, ali najbolje je skupljati zemljište u šumi. Smilje ne podnose preveliku vlagu zato ih je potrebno zalivati tri puta nedeljno. Neophodno je uzgajati biljku na sunčevoj strani, da bi cvet rastao neophodo je dobro osvetljenje! Smilje se koristi i za brojne eliksire, jer ga koža voli, pa se smatra izvorom mladosti, ali i sinonimom za besmrtnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.