U trendu

Sipajte omekšivač samo ovako i nikako drugačije ako želite da vam veš predivno miriše i do 7 dana

Nekada mašina ne opere dobro veš, pa on može da ima neprijatan miris. Tada treba da proverite da li grejač dobro greje, a ako je sa mašinom sve u redu, problem potražite na drugom mestu.

Osim neispravne mašine možda zapravo vi grešite u nečemu. Mnoge žene prilikom pranja veša stavljaju previše praška ili omekšivača, koji mašina ne može dobro da ispere, pa se on nakuplja u tkanini i na kraju se umesto lepog mirisa dobija nešto što podseća na prljavo.

Osim toga, razmislite i o tome koji veš perete, kao i da li je ta tkanina predviđena da se u nju dodaje omekšivač.

Nisu sve tkanine pogodne za omekšavanje, a ako perete sintetičke materijale omekšivač treba u širokom luku da izbegavate.

Kada je u pitanju teksas, proizvođači imaju jasan stav – u teksas se nikada ne dodajte omekšivač. Od omekšivača tkanina se širi, a takođe boja se brže ispira.

Ako niste spremni da poštuje ovu preporuku, optimalan interval između dva pranja je razdoblje od 2 do 6 meseci, zavisno od toga koliko često nose farmerke i na pojedinačne karakteristike vašeg tela.

Nakupljena prljavština u mašini takođe može da bude uzrok lošeg mirisa veša, a mogu se na garderobi pojaviti i bele mrlje.

Da biste to sprečili, sledite nekoliko jednostavnih pravila o održavanju:

Ispraznite mašinu u što kraćem roku nakon svakog pranja.

Nakon svakog pranja uklonite preostali deterdžent iz gume na vratima.

Redovno sušite pregradu za deterdžent.

Jednom mesečno, upalite mašinu ”na prazno” s deterdžentom i sirćetom za dezinfekciju.

I još jedan trik, koji će vam omogućiti da vam odeća miriše i do 7 dana od pranja.

Omekšivač ne sipajte odmah na počeku pranja, već sačekajte da mašina prođe prvi ciklus pranja i tek nakon što uzme vodu za sledeći krug ubacite u nju omekšivač.

Tako će se više omekšivača zadržati u tkanini i više će mirisati. Ipak, vodite računa, jer ostaci omekšivača koji su zaslužni za jači miris mogu da iritiraju vašu kožu.

Budite oprezni i koristite bio omekšivače, koji će sprečiti alergijske reakcije i obezbediti da sačuvate zdravlje, piše Glossy.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.