Sipajte ovo u mašinu za veš: Prašak će biti efikasniji i smanjiće bakterije, a sačuvaćete i boju odeće

Sirće je najverniji saveznik u čišćenju i može se iskoristiti na bezbroj načina, a malo je poznato da jedan od njih i pranje veša.

Iako mnogi strepe od toga jer bi u kombinaciji sa deterdžentom sirće moglo previše da peni ili da će se u odeći zadržati njegov miris, ništa od toga nije razlog za brigu. Ukoliko sipate manju količinu alkoholnog sirćeta, reakcija neće biti previše burna, a jak i neprijatan miris sigurno se neće zadržati u vešu.

Ono što će se sigurno dogoditi jeste nešto sa ovog spiska!

Dobićete prirodni omekšivač

Sve vrste sirćeta su dobra alternativa, a najbolji izbor su jabukovo i destilovano belo sirće. Sve što je potrebno jeste da u pregradu za omekšivač sipate 3 kašike sirćeta, a ni slučajno ne preterujte jer će se onda osećati prejak miris u vešu.

Zaštitiće vašu odeću

Pre nego što stavite veš u mašinu, prelijte ga manjom količinom sirćeta, a biće dovoljno pola šoljice. Na taj način ćete sačuvati boju veša, a deterdžent će biti još efikasniji.

Uklonićete fleke od dezodoransa ili stika

Ako ste primetili bele tragove od sredstava protiv znojenja na odeći, sipajte u fioku za omekšivač malo sirćeta i ono će pomoći da se uklone ove fleke. Efekat je još bolji ako sipate malo sirćeta direktno na mrlju.

Uklonićete dlake

Svi koji imaju ljubimce znaju koliko je teško rešiti se njihovih dlaka sa nameštaja i odeće, a u ovom drugom vam sirće može biti od velike pomoći. Jednostavno sipajte manju količinu u odeljak za omekšivač i tkanina će se opustiti toliko da dlake lakše izađu.

Dezinfikovaćete veš mašinu

Ako tokom pranja veša sipate i sirće, sigurno ćete eliminisati više bakterija u samom bubnju.

Štaviše, možete namenski obaviti dezinfekciju, tako što ćete u bubanj sipati 400 mililitara alkoholnog sirćeta (9%), zatvoriti, pa uključiti program za pranje na najvišoj temperaturi.

Nakon što se završi ceo ciklus pranja, umočite u sirće krpu i njom obrišite čitavu unutrašnjost veš-mašine, uključujući i gumu i vratanca. Ostavite otvoreno da se dobro osuši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.