U trendu

Sipajte ovo u vodu i muškatle će vam cvetati sve do kasne jeseni

Malo koja kuća može da se zamisli bez raskošnih boja muškatli koje krase terase i balkone. Ovo je veoma zahvalna i otporna biljka. Voli sunce, a najbolji uslovi za rast i cvetanje su temperature od 10 do 30 stepeni C i umereno zalivanje. Muškatla ne voli previše vode, jer može doći do truljenja korena.

Muškatle povremeno treba prihraniti kako bi im se podstakao rast i cvetanje. Treba je zalivati tečnim đubrivima koja sadrže fosfor, azot, kalijum i magnezijum. U tu svrhu mogu poslužiti i jeftinije zamene. Jedna od njih je povidon jod koji se u medicini koristi za dezinfekciju rana.

Dodajte samo jednu kap povidon joda u litar vode. Dobro promešajte a zatim sipajte po ivici saksije, nikako preko lista. Ovaj tretman provedite jednom u dve nedelje, ne češće i videćete kako će muškatle postati bujnije i raskošnije. Jod neutrališe bakterije i gljivice i pospešuje rast.

Još jedan trik iz kuhinje jeste kora od banane- ostavite je u 1l vode da odstoji preko noći a zatim tom vodom zalijte cveće.

Kao što je vitamin B dobar za rast i razvoj našeg organizma, godiće i vašem cveću. Razmutite malo svežeg pekarskog kvasca u 1l vode, zajedno sa kašičicom šećera. Rastvor ostavite da ostoji nekoliko sati, zatim ponovo dobro promešajte i zalijte muškatle.

Osim prihrane, potrebna je i pažljiva nega. Redovno skidajte precvetale grane sa muškatli, na taj način će brže rasti nove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.