U trendu

Sirće kao sredstvo za čišćenje

Postoji bezbroj sredstava za čišćenje. Proizvođači se utrkuju da nadmaše jedni druge u efikasnosti. Neki drugi opet koriste gužvu pa sličnim dizajnom proizvoda lošijeg kvaliteta traže svoje mesto na tržištu.
Često se u ovakvim preparatima nalaze opasne i veoma agresivne supstance, pa nije loše proučiti uputstvo proizvođača da bismo videli s čime se suočavamo.
Međutim, treba znati i kako se snaći bez ovih preparata.
O štetnosti pojedinih sastojaka ovih sredstava nismo pozvani da raspravljamo, dovoljno je da znamo da ih treba držati podalje od dece, da treba izbegavati direktan kontakt s nekim od ovih supstanci, a u slučaju da do kontakta dođe, to mesto treba dobro isprati vodom i za pomoć se obratiti lekaru.
Sastojci koji se nalaze u ovim produktima nisu štetni samo za ljude nego i za prirodu. U ovo ekološko doba u kojem živimo morali bismo da razmišljamo i o tome šta je sve moguće obaviti prirodnim sredstvima i tako poštedeti svoju životnu sredinu zagađenja.
Evo, na primer, šta se sve može postići sirćetom.
Mešavinom sirćeta i vode možete čistiti fleke kako na nameštaju, tako i na tepisima i odeći. Ova mešavina odlična je i za čišćenje stakala na prozorima i radnih površina u kuhinji. Može se pokazati korisnom pri uklanjanju kamenca sa slavina i drugih metalnih površina u kuhinji i kupatilu.
U slučaju da posedujete kućne ljubimce, verovatno vam se desilo da su vam se pas ili mačka greškom uneredili na tepihu. Sirćetom ćete ukloni fleku s tepiha ali i neutralizovati neprijatne mirise. Ako imate buđ ili fleke od sapuna na pločicama u kupatilu, i toga se možete rešiti sirćetom. Takođe, možete pokušati da sirćetom rešite i začepljenja u odvodima.
Fleke na odeći pre pranja natopite sirćetom, moglo bi da pomogne.
Posuđe od inoksa takođe se čisti sirćetom.
Zbog svog prodornog i neprijatnog mirisa sirće je skoro zaboravljeno kao sredstvo za čišćenje.
Ipak, ne bi bilo na odmet da pokušate da čistite njime i na taj način pomognete očuvanju životne sredine, a sasvim sigurno i očuvanju sopstvenog budžeta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.