U trendu

Sirće se od davnina koristi za svašta po kući, ali sve ove njegove namene malo ko zna

Alkoholno sirće uništava bakterije koje se na odeći mogu gomilati zbog znoja koji se uvukao u tkaninu, a dobar je i za svežiji miris vaših peškira. Dodajte pola šoljice sirćeta u mašinu za veš ciklusa ispiranja i to bi trebalo biti dovoljno.

Ali ukoliko se radi o neugodnim mirisima kojih se ne možete lako rešiti, tada u lavor uspite hladnu vodu i dodajte sirćeta pa natopite problematični komad odeće. Ostavite oko 20 minuta pa ubacite u mašinu.

Uklanja mrlje
Želite li se rešiti fleke na tkanini, posprejajte problematično područje sirćetom i ostavite neka tako stoji 15-ak minuta. Ukoliko se radi o tvrdokornijoj mrlji, tada sirće pomešajte sa soda bikarbonom, nanesite na fleku i ostavite neko vreme pa isperite. Ponovite postupak ako vidite da mrlja nije do kraja uklonjena.

Omekšava tkaninu
Alkoholno sirće je odličan prirodni omekšivač od kojeg će vam odeća, a posebno peškiri, biti vrlo mekani. Uspite pola šoljice sirćeta u odjeljak gde se inače stavlja omekšivač i to neposredno pre poslednjeg ciklusa ispiranja – tada je najefikasnije jer uklanja ostatke otopljenih materija i deterdženata koji se mogu naći u vodi u ciklusima između pranja i centrifuge.

Čisti stakla
U boci sa raspršivačem napravite mešavinu vode i sirćeta pa njome perite prozore. Na ovakav način stakla su domaćice prale od davnina. One su ga nakon pranja glancale novinskim papirom, a vi možete iskoristiti papirne ubruse.

Uništava korov 
Vrtlari kažu kako je belo sirće savršeno prirodno sredstvo za uklanjanje korova ili neželjene trave iz vrta. Dovoljno ga je poprskati na određeno područje, i to je to.

Daje kosi sjaj
Za lepu, mekanu i sjajnu kosu pomešajte sirće i vodu u odnosu 1:2. Nanesite to na kosu, ostavite deset minuta pa isperite toplom vodom.

Neutrališe miris cigareta 
Jednostavno uspite sirće u činijicu i stavite u deo sobe u kojem se oseća smrad, neutralisaće ga.

Dezinfikuje kupatilo
Osim što dezinfikuje razne površine, sirće ima svojstvo izbeljivanja pa je odličan izbor za čišćenje kupatila. Stavite u bočicu sa sprejem sirće i vodu u odnosu 1:2 i poprskajte po površini koju čistite.

Odčepljuje odvode
Potrebni su vam soda bikarbona i sirće. Najpre u odvod stavite nekoliko kašika sode, a potom uspite nešto sirćeta. Odmah ćete videti reakciju. Na kraju isperite toplom vodom. Neki ljudi savetuju da se soda i sirće nakon što zapene ostave oko sat vremena u odvodu ili čak preko noći.

Uklanja mrlje s tepiha 
Kod mrlja na podu pomešajte dve litre vruće vode sa čašom sirćeta i time operite pod. Ako se radi o mrljama na tepihu, tada izlijte malo sirćeta direktno na mrlju pa preko toga stavite malo deterdženta. Ostavite da se osuši pa istrljajte četkom, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.