U trendu

Sjajan trik: Kako prepoznati pokvareno jaje pre nego što se razbije

Kuhinjski trikovi su omiljeni svakoj domaćici, a evo još jedan koristan trik koji može mnogo da znači u kuhinji. Ako često kuvate, sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste razbili jaje u posudu sa drugim sastojcima, ali je jaje bilo pokvareno i morali ste sve da bacite u smeće.

Nažalost, kada su u pitanju jaja, nije uvek jednostavno odrediti koliko su sveža jer zaštitna neprozirna ljuska skriva stvarno stanje belanceta i žumanceta.

Sve kutije i pakovana za jaja koja se prodaju moraju da imaju istaknut datum do kada ih je najbolje upotrebiti. Kao rok se uzima razdoblje od šest nedelja nakon što je jaje stavljeno u kutiju i pripremljeno za prodaju. To je svakako najlakši i najpouzdaniji način za proveru jesu li jaja još uvek dobra za jelo.

Ako nemate istaknut rok trajanja, ponekad je moguće odrediti da li je jaje pokvareno mirisanjem. Jaja ne bi trebala da imaju nikakav poseban miris, ali ako osetite lagani miris sumpora, nešto nije u redu. Ukoliko niste sigurni, razbijte jaje na čisti tanjir kako biste ga dobro pomirisali. Ako ima oštar miris, bacite ga i temeljno operite tanjir.

I jedna zabavnija metoda je test plutanja.

Jednostavno napunite činiju hladnom vodom iz slavine i stavite u nju jaja. Ako potonu na dno i prevale se na jednu stranu, sveža su i dobra za jelo. Pokvareno će jaje plutati jer se u njemu tokom vremena nakupilo vazduha. Sva jaja koja ne potonu na dno treba baciti.

Druga je priča kada su u pitanju tvrdo kuvana jaja. Ona imaju daleko kraći rok trajanja od sirovih jer je proces kuvanja uklonio zaštitni spoljni sloj ljuske i učinio ih propusnijim i osetljivijim na bakterije i druge zagađivače. Tvrdo kuvana jaja u frižideru mogu stajati do nedelju dana ako su ostala u ljusci ili oko pet dana ako su oguljena. Pazite da jaja stavite u frižider najkasnije dva sata od kuvanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar