Sjajna kombinacija vode i ove namirnice preporodiće vaše cveće, ali samo ako se ovako koristi

Korisna svojstva belog luka su nesporna, svi znaju za njegov pozitivan efekat na bilo koji živi organizam, pa tako i cveće.

Pravovremeno zalivanje će uplašiti štetočine, što vam omogućava da uspešno primenite ovu mešavinu čak i na otvorenom tlu. Prolećno zalivanje sobnih biljaka omogućava im da se brže probude nakon hibernacije i pređu u aktivnu fazu cvetanja.

Ipak, bitno je da obratite pažnju na koncentracijum, jer infuzija belog luka takođe ima neke negativne kvalitete, čije zanemarivanje može dovesti do smrti biljaka. Važno je poštovati pravila kada koristite vodu sa belim lukom.

Koncentracija rastvora mora biti tačna. Ako je sadržaj belog luka u rastvoru previsok, korenje može izgoreti, što će na kraju dovesti do smrti sobnog cveća. Pravilna koncentracija je posebno važna ako su biljke već zaražene štetočinama, u tom slučaju mogu da izgore čak i od obične vode.

Zalivanje je važno izvršiti prema šemi. Retki tretman sa ovom mešavinom neće doneti željeni rezultat, a prečesto zalivanje belim lukom takođe će dovesti do opekotina zbog povećane koncentracije kao rezultat.

Kada se pravilno koristi, voda od belog luka donosi samo koristi – hrani, jača i sprečava bolesti. Voda od belog luka u pravilnoj koncentraciji ne utiče negativno na same biljke, što se ne može reći za gotove hemikalije koje se nude u prodavnicama.

Pravljenje vode od belog luka je jednostavno. Sameljite tri čena belog luka, prelijte ih sa 3 litra vrele kuvane vode. Ostavite smešu da se natopi jedan dan na toplom mestu. Dobijenu infuziju malo zagrejte neposredno pre upotrebe. Ovaj recept je veoma efikasan protiv štetočina koje su se naselile direktno u tlu.

Od insekata koji su se namotali na krunu biljke (paukove grinje, bele mušice), pogodna je sledeća verzija leka. Iseckanu glavicu belog luka prelijte litrom ključale vode. Pustite da rastvor odstoji sedam dana.

Dobijeni koncentrat razblažite neposredno pre upotrebe u proporciji od 3 supene kašike sredstva za 10 litara prečišćene vode. Zalivajte cveće sa pauzom od 2 nedelje, naizmenično sa redovnim zalivanjem. Rezultat primene tinkture možete primetiti za nekoliko dana. Kao profilaktičko i ojačavajuće sredstvo, rastvor se može koristiti tokom cele godine, zalivajući cveće ako izgleda oslabljeno ili nezdravo.

Vodom od belog luka nemojte zalivati cveće tokom cvetanja jer cvetovi mogu da izgore.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.