U trendu

Sjajna pomoć u domaćinstvu: 10 super trikova s aluminijumskom folijom

Aluminijumske folije koriste se za zamotavanje hrane, održavanje njihove toplote, zadržavanje topline zidova i uopšteno su odlično rešenje u milion kućnih situacija.

Sigurno znate da su s jedne strane sjajne, dok je druga strana mat. Utiče li to na njihov efekat prilikom korišćenja?

Ova razlika nastaje zbog procesa proizvodnje. To znači da u finalnom procesu, dva sloja folije prolaze kroz valjak u isto vreme. Strana koja dolazi u dodir s visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna. Druga strana, koja ne bude u kontaktu s tim valjkom, izlazi mat, piše MSN.

Što se tiče ishrane i domaćinstva, nema veze na koju stranu ćete je okrenuti. Iako neki proizvođači nelepljivih aluminijumskih folija ističu da hrana stavljena na mat stranu i omotana njome na taj način pruža maksimalnu efikasnost.

U većini slučajeva, bez obzira na koju stranu je stavili, aluminijumska folija će odraditi jednako dobar posao i kod zamrzavanja i kod čuvanja hrane.

10 trikova s aluminijumskom folijom koji će vam uvek biti od koristi

1. Listove folije smotajte u kugle i ubacite dve do tri u bubanj mašine za pranje veša pre pranja. One će izazvati više okretanja odeće, zbog čega će postati mekša. Isti trik možete koristiti i u mašini za sušenje veša, a folija je odličan saveznik rublja jer ga oslobađa statičkog elektriciteta.

2. Izgužvajte kuglicu aluminijumske folije i ona može poslužiti za ribanje šerpi i posuđa umesto žice.

3. Alu-folija čisti srebrninu prema sledećem receptu: u posudu stavite foliju na dno, naspite vodu i dodajte malu kašiku soli i stavite srebrne predmete unutra. Ostavite da se namače desetak minuta i obrišite suvom krpom.

4. Za efikasnije peglanje postavite foliju između navlake i daske za glačanje – folija će reflektovati toplotu i peglanje će biti kraće, a uštedećete energiju.

5. Za oštrenje makaza, list folije treba nekoliko puta preklopiti da bi bio ravan i naprosto seći foliju makazama.

6. Da biste sprečili velik gubitak toplote pri pečenju na roštilju, prekrijte rešetku komadom folije i držite 10 minuta. Odstranite foliju tik pre početka pečenja. Nakon pečenja istim komadićem lako ćete očistiti rešetku od pepela i masnih naslaga.

7. Pri krečenja, vrata i prozora aluminijumska folija efikasno će zaštititi kvake.

8. Tokom brzinskog šamponiranja tepiha ne morate pomerati velike komade nameštaja. Dovoljno je njihove donje delove zaštititi komadićima aluminijumske folije.

9. Kućni ljubimci ne podnose osećaj koji im pruža i zvuk koji proizvodi zgužvana folija. Želite li ih odviknuti od skakanja na garnituru za sedenje, prekrijte je folijom kad god je prazna i za nekoliko dana ljubimci će sigurno početi da je izbegavaju.

10. Za topliji dom u zimskim mesecima stavite komad aluminijumske folije iza hladnog radijatora. Čim ga upalite, folija će toplotu usmeravati u prostoriju te će sprečavati da je upija zid.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar