U trendu

Sjajni trikovi s aluminijskom folijom: Za peglanje, čišćenje, izolaciju…

Aluminijumske folije su s jedne strane sjajne, dok je druga strana mat. Utiče li to na njihov efekat prilikom korišćenja?

Ova razlika nastaje zbog procesa proizvodnje. To znači da u finalnom procesu, dva sloja folije prolaze kroz valjak u isto vreme. Strana koja dolazi u dodir s visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna. Druga strana, koja ne bude u kontaktu s tim valjkom, izlazi mat, piše MSN.

Što se tiče ishrane i domaćinstva, nema veze na koju stranu ćete je okrenuti. Iako neki proizvođači nelepljivih aluminijumskih folija ističu da hrana postavljena na mat stranu i omotana njome na taj način pruža maksimalnu efikasnost.

U većini slučajeva, bez obzira na koju stranu je stavili, aluminijska folija će odraditi jednako dobar posao i kod zamrzavanja i kod čuvanja hrane.

10 trikova s aluminijskom folijom koji će vam uvek biti od koristi:

– Listove folije smotajte u kugle i ubacite dve do tri u bubanj pre pranja. One će izazvati više okretanja odeće, zbog čega će postati mekša. Isti trik možete koristiti i u mašini za sušenje veša, a folija je odličan saveznik rublja jer ga oslobađa statičkog elektriciteta.
– Izgužvajte kuglicu aluminijumske folije i ona može poslužiti za ribanje lonaca i posuđa umesto žice.
– Alu-folija čisti srebrninu prema sledećem receptu: U posudu stavite foliju na dno, naspite vodu i dodajte malu kašiku soli pa stavite srebrne predmete unutra. Ostavite da se namaču desetak minuta i obrišite suvom krpom.
– Za efikasnije peglanje postavite foliju između navlake i daske za peglanje – folija će reflektovati toplotu i peglanje će biti kraće, a uštedećete i struju.
– Za oštrenje makaza list folije treba nekoliko puta preklopiti da bi bio ravan i jednostavno iseći foliju makazama.
– Da biste sprečili velik gubitak toplote pri pečenju na roštilju, prekrijte rešetku komadom folije i držite je 10 min. Odstranite foliju odmah pre početka pečenja. Nakon pečenja istim komadićem lako ćete očistiti rešetku od pepela i masnih naslaga.
– Pri farbanju vrata i prozora aluminijumska folija će efikasno zaštititi kvake.
– Tokom brzinskog šamponiranja tepiha ne morate da pomerate velike komade nameštaja. Dovoljno je njihove donje delove zaštitite komadićima aluminijumske folije.
– Kućni ljubimci ne podnose osećaj koji im pruža i zvuk koji proizvodi zgužvana folija. Želite li da ih odviknete od skakanja na garnituru za sedenje, prekrijte je folijom kad god je prazna i za nekoliko dana ljubimci će sigurno početi da je izbegavaju.
– Za topliji dom u zimskim mesecima stavite komad aluminijumske folije iza hladnog radijatora. Čim ga upalite, folija će toplotu usmeravati u prostoriju i time sprečavati da je upija zid.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.