U trendu

Sklonite je od dece: Ova popularna kućna biljka je otrovna

Zelenilo  u domovima je svakako potrebno dobrodošlo. Međutim, treba znati da su neke biljke veoma opasne i da se o tome mora voditi računa.

Difenbahija spada među omiljene sobne biljke, i mnogi je rado drže u kućama ili stanovima, iako je opasna. Ukoliko se list poliže, to može izazove žestoke bolove, a kroz nedelju dana, neoprezna osoba zanemi. Sok ove biljke, ukoliko dospe u oči, izaziva slepilo. Prilikom dodirivanja, radi brisanja prašine sa lista, može se javiti crvenilo i svrab kože.

U slučaju trovanja difenbahijom, preporuka je da se usta očiste hladnom, mokrom tkaninom, kao i da se isperu oči. Ukoliko je osoba došla u kontakt sa difenbahijom, korisno je popije mleko, a zatim potražiti medicinsku pomoć.

Ukoliko imate decu, najpoželjnije bi bilo da ovu biljke izbacite iz kuće, ili da je makar stavite van domašaja dece. Prilikom brisanja, ili uklanjanja suvih listova, koristite rukavice.

Pored difenbahije, ima još sobnih biljaka koje mogu biti opasne po zdravlje. Najopasnije su: azaleja, klivija, Euphorbia milli (Božiji trn), monstera, hortenzija, Brovalija (Browallia L.), gloriosa, filadendron, oleandar i kroton.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar