Skoro svi u kući imaju ovo, a ni ne slute koliko je opasno

Ukoliko u kući imate neke od ovih predmeta dobro je da znate, da pored toga što su praktični u nekim momentima, mogu da budu veoma opasni.

Sunđer za tuširanje

Iako je tuširanje prijatnije uz sunđer i imate osećaj da više i bolje iskorišćavate svoj gel za tuširanje ili sapun, nikad ne biste pogodili šta se sve krije u njemu.

– Sunđeri su savršeno mesto za rast bakterija, gljivica i plesni – kaže doktorka Džesika Vajzer, ističući da je svaka mala rana na vašem telu (makar bila minijaturna, od brijača), pod rizikom od infekcije.

I dalje možete da koristiti sunđer, ali pripazite da je od prirodnih vlakana, jer oni imaju enzime zbog koji ne mogu da se razmnožavaju bakterije i plesni. Uz to, menjajte sunđer svakog meseca i nakon svakog korišćenja dobro ga isperite i iscedite, pa ostavite na hladnom, suvom mestu.

Pribor za uređivanje noktiju

Sjajno je obaviti manikir i pedikir kod kuće, ali alat koji pritom koristite može da bude pun prljavih tajni. Naime, normalno je da bakterije žive na vašoj koži, pa kad uređujete nokte, prebacujete ih na makazice, turpiju i slične stvari. Ako taj pribor dobro ne očistite, bakterije brzo mogu da se razmnože na njima, što može da dovede do pojave kožne infekcije.

Zato nakon svake upotrebe, sav pribor dobro operite sapunom i toplom vodom i pazite da ga dobro osušite, a kamen za pete zamenite na svake tri-četiri nedjelje i nikako nemojte da delite svoj pribor.

Gumena špatula

Naravno da je čistite nakon svake upotrebe, ali, da li vam je ikada palo na pamet da skinete gumeni deo i očistite dršku ispod? Verovatno ne, a zbog toga je gumena špatula na drugom mestu najprljavijih stvari u kuhinji. Na njoj su pronađene Ešerihija koli, gljivice i plesan.

Dakle, ako je odvojiva, svakako svaki put operite celu špatulu, tj. oba dela posebno, a ako je u jednom komadu, pazite da je temeljno celu isperete.

Plišane igračke

Bilo da čuvate svoje primerke ili imate decu, znajte da su ovo magneti za grinje, zbog čega dolazi do razvoja unutrašnjih alergija, što će podstaći kijanje, začepljen nos i crvene, suzne oči.

Neka vam jedna ili dve igračke budu na detetovom krevetu, a ostale na polici. Menjajte ih na svake dve-tri nedelje ili ih zamotajte u plastičnu kesu i ostavite preko noći u zamrzivaču, kako biste uništili grinje.

Pasta za izbeljivanje zuba

Svi se oslanjamo na pastu za sveži dah i čiste zube, ali mnoge od njih dizajnirane su za izbeljivanje zuba, a samo zato što nešto možete da kupite u svakoj prodavnici ne znači da je bezopasno. Dugotrajno korišćenje ovih pasti može da pojača osetljivost i da “istroši” zubnu gleđ, kaže Klifton M. Ceri, profesor stomatologije na Univerzitetu Kolorado.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.