U trendu

Smeđa ili bela: Da li znate koja jaja su zdravija, a koja ukusnija?

Najveći hrišćanski praznik nam se približava, a ukoliko uskoro planirate u kupovinu jaja za farbanje, onda ste verovatno u nedoumici kakva jaja odabrati.

Najčešće u našim trgovinama viđamo jaja sa smeđom ljuskom u svim tonovima, iako možemo pronaći i one čija je ljuska gotovo bela.

Zasigurno ste se i vi zapitali zbog čega neka jaja imaju smeđu, a neka s belu ljusku?

Koja su zdravija, a koja su ukusnija?

Iako se čini da su bela jaja posebnija od smeđih ili da imaju drugačije nutritivne vrednosti, zapravo je sve isto osim boje ljuske.

Bela možda izgledaju atraktivnije i ona će bolje primiti boje kada ih dekorišete, ali stručnjaci kažu da je ljuska bela samo zbog jednog razloga – snosi ih određena pasmina kokoši.

Naime, možda niste znali, ali bela jaja nose rase kokošaka koje imaju belo perje. Koke koje imaju tamnije perje nose smeđa jaja, ali postoje i rase koje npr. nose jaja s plavom ili zelenom ljuskom.

Nutricionisti pak ističu kako su smeđa i bela jaja jednaka u pogledu hranjivosti: imaju oko 70 kalorija, šest grama proteina i poveću količinu vitamina B.

Kod daljih poređenja nema razlike ni u tvrdoći ljuske. Ako ste ponekad primetili tvrđu ljusku kod smeđih jaja, razlog za to je isti kao i kada je ljuska čvršća kod belih. Mlade koke nose jaja sa tvrđim ljuskama, a one starije s nešto mekšim.

Stručnjaci se slažu da je jedina razlika što su nosilje u prirodnom uzgoju najčešće s tamnim perjem, a to utiče na kvalitet jaja pa bi se moglo zaključiti da ćete pre naći bolja jaja s tamnom ljuskom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.