U trendu

Snalažljivost bez granica: Ovaj način setve sigurno niste pokušali – deluje šokantno, ali je efikasno

Setva sa toaletnim papirom je dokaz da snalažljivost nema granica.

Setva na velikim površinama je tema kojoj se posvetilo mnogo pažnje i kao dokaz tome postoje razne mašine koje obavljaju velik obim posla u jedinici vremena.

Kada se zna da su velike površine podmirene adekvatnom mehanizacijom treba se zapitati šta je sa onima koji nemaju velike površine, ili onima koji nemaju potrebe ili mogućnosti da koriste krupnu mehanizaciju? Snalaženje, naravno.

Najprimenjeniji način setve na malim površinama jeste vrstačna setva pri kojoj se prave brazdice i u njih sipa seme. Nakon nicanja biljke se proređuju jer u jednoj vrsti nema dovoljno mesta za sve posejane biljke. Na kraju ispadne sledeće: sejem da bih pola iščupao i bacio. Ovaj način setve sa svojim očiglednim manama je bio jedini moguć način setve mnogim povrtarima i baštovanima sve dok se neko nije snašao i upotrebio toaletni papir, prenosi ratarstvo.com.

Setva sa toaletnim papirom?

Možda zvuči šokantno i neprimereno ali ima smisla u potpunosti. Ovaj način setve je primenljiv na malim i srednje velikim površinama. Ideja je da se uzme rolna toaletnog papira i iseče na trake koje su jednake dužini vrste. Sledeće što treba uraditi je napraviti lepljivu masu kojom će se seme fiksirati za papir. Lepljiva masa se pravi tako što se pomešaju voda i brašno u odnosu 3:1 i dobro zamešaju. Na toaletni papir se nanosi lepilo uz pomoć četkice za slikanje na razmacima između biljaka koji su propisani. Ostaje samo da se seme nalepi na improvizovanu traku. Pri ovom načinu pripreme traka otvara se mogućnost pažljivog i strpljivog stavljanja semena na pravo odstojanje. Ovaj metod pripreme će eliminisati potrebu za proređivanjem i lakšu međurednu obradu ,što znači, manje posla kasnije.

Setva se izvodi na sledeći način:

Kada se semenke nalepe na trake papir se smota u rolne. Tako može da se čuva do momenta setve. Princip setve sa toaletnim papirom je klasičan vrstačni: otvori se brazdica, rolne sa semenom se polože u nju i odviju, brazdica se zatrpa i gotov posao.

Zaključak:

Toaletni papir se pravi tako da bude bio-razgradiv. Usled svoje originalne namene, može se očekivati  razgradnja već posle prvog ili drugog zalivanja i isto to se može reći za lepilo koje se koristi u cilju fiksiranja semenki za njega. Ukoliko je suditi po gore navedenim činjenicama onda organski proizvođači sigurno nalaze vreme i način da upotrebe ovaj metod brze, čiste i inovativne setve.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.