U trendu

Sobne biljke cvetaće kao lude: Uradite samo ove 3 stvari

Otkrivamo kako da negujete sobne biljke nakon hladnog perioda

Sobnim biljkama je potrebna posebna nega kako bi nastavile da rastu i kako ne bi uvenule. Iskusni cvećari kažu da postoje 3 obavezna koraka koja svako treba da ispoštuje.

1. Uradite prolećno čišćenje

Kao i sve druge površine u domu, i biljke skupljaju prašinu, koja može biti pogodno tle za razmnožavanje biljnih vaši. Biljke koje su u bašti će „okupati“ kiša, ali one koje držite u stanu trebalo bi da prebrišete vlažnom krpom ili peškirom. Umanjićete rizik od razmnožavanja vaši, ali ćete i omogućiti lišću da lakše vrši fotosintezu.

2. Razmnožite biljku

Ovo je odličan način da se rešite viška grančica ili mladica, i dobijete nove biljke koje ćete gajiti.

3. Proverite da li bi biljku trebalo presaditi

Ovo ne znači da je presadite, tj. prebacite u drugu saksiju, već da promenite zemlju u kojoj ona raste. Proverite da li prebrzo drenira vodu, naročito ako je duže od godinu dana u istoj zemlji. Ako se zemlja brzo suši, sada je vreme da presadite biljku u novu zemlju.

A zatim proverite da li joj je saksija mala. Znaćete da je cveću saksija postala mala ako ga pažljivo izvadite i pogledate koren. Ako vidite više korenja, nego zemlje, to znači da je u saksiji već gužva. Zajedno sa busenom je prebacite u veću saksiju i dodajte još zemlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar