U trendu

Soda bikarbona i još 3 prirodna sredstva učiniće da vam pločice zasijaju kao nove, savršeno čiste

Pločice predstavljaju sa pravom pravi ukras svakog kupatila.

Čistoću keramičkih pločica moramo redovno da održavamo kako bi ostale blistave i sjajne kao i prvog dana. Mnoge žene vole da vide čiste pločice, i iskreno priznaju da ništa ne može da ih iziritira kao prljave pločice i prljavština koja nastaje između njih na fugama od sapunice i kamenca. Pred nama je više mogućnosti i odabir se uglavnom svodi na polemiku da li čistiti prirodnim sredstvima ili, pak, upotrebiti neko hemijsko sredstvo za čišćenje.

Prirodna sredstva za čišćenje
Sve više ljudi s okreće ka prirodnim sredstvima za čišćenje. Pri njihovom izboru najbolje je napraviti najbolji odnos cena-dostupnost.  Neki od njih su limun, soda bikarbona, prirodni sapun, alkoholno sirće. Alkoholno sirće je korisno sredstvo za čišćenje pločica jer skida gotovo sve, od fleka od kamenca do masnih mrlja. Još jedna dobra stvar alkoholnog sirćeta jeste što ćete se rešiti neprijatnih mirisa, ne ostavljajući ih pritom za sobom.

Pri tome naša preporuka je da koristite belo sirće, a ne voćno ili vinsko kako ne biste stvorili kontra efekat. Napravite smesu tako što ćete u 1,5 litar vode dodati sirće, sok od limuna i sodu bikarbonu. Nakon hemijske reakcije dobićete delotvorno prirodno sredstvo za čišćenje. Vodite računa, o disproporcijama, pa ukoliko je veća površina koju treba da  očistite trebaće Vam i više sredstva.

Stara četkica za zube ili manja ribaća četka poslužiće kao odličan alat za čišćenje fuga. Fuge će za tili čas povratiti svoju nekadašnju belinu, a pločice svežinu i sjaj sa kojim ćete se opet ponositi.

Nemojte da zaboravite da stavite rukavice za ribanje jer limunska i sirćetna kiselina mogu da nagrizu kožu, ali i da dovedu do pucanja noktiju.

Ukoliko želite da Vaše kupatilo miriše u flašicu sa raspršivačem pomešajte desetak kapi eteričnog ulja (čajevca, lavande ili kadulje) sa jedom trećinom sirćeta, i malo tečnog sapuna. Ostatak flašice dopunite sa vodom i za tili čas ćete dobiti još jedno prirodno sredstvo za čišćenje pločica.

Šta raditi ako se desi…?
Šta raditi ukoliko Vam se Vaše keramičke pločice zaprljaju mrljama od čaja? Ne brinite, dovoljno je samo da ih pospete solju, prebrišete i isperete čistom vodom. Nakon što ih osušite mekom krpom imaćete pločice o kojima ste dugo sanjali.

Fleke od vode možete ukloniti tako što ćete ih energično trljati abrazivnim delom sunđera koji ste prethodno potopili u vrelu vodu i dodali sodu bikarbonu.

Za jače fleke dovoljno je da pojačajte u Vašem rastvoru dozu sode bikarbone u odnosu 1 prema 2 i dobićete željene rezultate. Natopite sunđer u alkoholno sirće, a zatim očistite pločice. Nakon toga dovoljno je samo da pospete sodu bikarbonu po prethodno natopljenim pločicama koje ćete energično ribati.

I najtvrdokornije fleke će nestati kao rukom kada dodate boraks i sodijum karbonat. Pomešajte sodu bikarbonu sa sodijum karbonatom i tome dodajte jednu kašiku boraksa. Nakon mešanja dodajte i jednu polovinu deterdženta za sudove. Opet dobijenu smesu mešajte dok ne dobijete pastu. Sunđer koji je već natopljen sirćetom iskoristite za brisanje površina na kojoj je uočena fleka. Nakon toga ostaje Vam samo da dobro utrljate već napravljenu pastu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar