U trendu

Šokantno otkriće jednog Italijana: Samo ova boja testenine znači i najbolji kvalitet!

Prilikom odabira testenine retko obraćamo pažnju na njenu boju već se obično vodimo brendovima kojima smo verni, zanimljivim pakovanjem ili oblikom testenine. Međutim, upravo je boja ta koja mnogo toga otkriva.

Poznati italijanski influenser Alesio koji sa svojom suprugom Amerikankom stoji iza profila „The Pasinis“, u jednom videu otkrio je kako da izaberemo najbolju pastu u supermarketu. A faktor koji nam najviše govori je, verovali ili ne – boja.

„Kako da razlikujete dobru od loše testenine u prodavnici“, kaže Alesio na početku videa dok su ispred njega poređane paste različitih proizvođača, oblika i boja.

„Imamo različite boje testenine. Žuta nije dobra. Nju izbegavajte“, naglasio je.

@thepasinis

How to tell good pasta from bad pasta and find the best pasta at the grocery store!

♬ original sound – Jessi & Alessio

U nastavku videa objasnio je da žuta boja nastaje brzim sušenjem paste na visokoj temperaturi, kao i da žuta testenina sadrži furozin.

„Furozin je toksičan molekul u testenini koji izaziva promene funkcionalnih svojstava, nutritivne vrednosti, arome i boje, a samim tim i nutritivnu i organoleptičku degradaciju. Sve ove promene dovode do opasnosti po zdravlje potrošača“, piše ResearchGate.

Tražite testeninu u boji slonovače

Budući da najpoznatiji brendovi proizvode testeninu žute boje, postavlja se pitanje koja boja je zapravp ona prava.

Alesio kaže da boja slonovače može da bude pokazatelj da se pasta sušila minimalno najmanje 2-3 dana to na niskoj temperaturi od 35-45 stepeni Celzijusa.

Ovu informaciju potražite na pakovanju kako biste bili sigurni da kupujete kvalitetan proizvod, prenosi City Magazin.

Napomena: Ovi saveti odnose se na kupovinu testenine koja ne sadrži jaja (pasta di semola di grano duro). Pasta sa jajima (pasta all’ uova) će uvek biti žute boje, kao i ona od integralnog brašna koja ima prepoznatljivu bronzanu boju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.