U trendu

Šokiraćete se kada vidite koliko je vaše kupatilo zapravo prljavo: Ove stvari mogu biti leglo bakterija i plesni

Plesan se često pojavljuje u kupatilima na različitim predmetima poput držača četkica za zube, zavesa za tuširanje od tkanine, kupatilskih prostirki, sunđera i drugih predmeta za kupanje. Kada ovi predmeti postanu vlažni ili često dolaze u dodir s vodom, može se razviti plesan ako se ne suše, peru ili menjaju redovno.

Redovno čišćenje, pravilno sušenje vlažnih predmeta i održavanje dobre ventilacije ključni su za sprečavanje i rešavanje problema s plesni u kupatilu. Plesan ne samo da može uticati na zdravlje, već takođe može oštetiti površine u kupatilu. Kako biste sprečili pojavu plijesni, važno je osigurati da kupatilo ostane suvo i da vazduh može cirkulisati. Preporučuje se provetravanje prostirki i peškira nakon upotrebe i njihovo često pranje. Držače četkica za zube treba redovno isprazniti i okrenuti naopako kako bi se izbeglo zadržavanje vode u njima.

Evo na šta treba paziti

Glavni uzrok plesni je vlaga, stoga nije dovoljno samo čistiti kupatilo, već je važno osigurati da se prostor dobro osuši nakon čišćenja. To možete postići otvaranjem vrata i prozora prilikom čišćenja ili nakon tuširanja kako bi se osigurala adekvatna ventilacija. Ostale preventivne mere uključuju upotrebu ventilatora tokom i nakon tuširanja, korišćenje odvlaživača vazduha i brisanje mokrih površina nakon upotrebe.

Važno je takođe proveravati ormarić ispod umivaonika radi curenja ili kondenzacije i rešiti te probleme odmah. Nakon upotrebe tuša možete ga poprskati proizvodom protiv plesni ili koristiti prirodne alternative poput soka od limuna ili alkoholnog sirćeta.

Ako već imate plesan u kupatilu, morate je ukloniti ili potražiti stručnu pomoć. Ako je infekcija ozbiljna i zahvata površinu veću od jednog kvadratnog metra, preporučuje se pozvati stručnjake za sanaciju plesni. Ako su neki predmeti jako zaraženi i ne mogu se spasiti, treba ih izbaciti i zameniti. Ako želite da očistite zaraženi predmet, prvo koristite zaštitne rukavice, naočare i masku kako biste izbegli direktan kontakt s plesni. Zatim sledite uputstva na proizvodu za uklanjanje plesni ili koristite mešavinu izbeljivača i vode, ili sode bikarbone i vode. Temeljno izribajte zahvaćene površine četkom ili sunđerom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar