Solarna energija (2)

U prethodnom članku počeli smo priču o veoma kompleksnoj temi, iskorišćenju solarne energije. Još malo ćemo se zadržati na zagrevanju vode energijom Sunca.
Najprostiji način da zagrejete vodu preko leta na račun Sunca jeste stari bojlerski kazan obojen u crno, napunjen vodom i ostavljen preko dana da se voda u njemu zagreje. Iako ovaj kazan nije izolovan i zbog toga ima velike gubitke, po veoma toplom i sunčanom danu voda u njemu zagreje se na prilično visoku temperaturu pa se mora dodatno rashlađivati.
U aplikacijama za iskorišćenje Sunčeve toplote za grejanje vode često ćete naići upravo na crno obojen kazan, ali u tom slučaju malo ozbiljnije napravljen – sa termoizolacijom u sanduku čiji su unutrašnji zidovi obloženi nekom reflektujućom folijom ili limom i staklenim poklopcem koji smanjuju toplotne gubitke. U stranoj literaturi ovakav kolektor poznat je kao Batch water heater. Mada je i u ovom slučaju stepen iskorišćenja veoma nizak zbog jednostavnosti izrade i cene potrebnog materijala, ovo je sasvim ekonomično rešenje za zagrevanje vode na vikendici ili kao sistem za predgrevanje vode u domaćinstvima.
Sledeći u nizu aplikacija je termosifonski solarni kolektor, koji se sastoji od kolektora koji smo ranije opisali i rezervoara u kojem se skuplja topla voda i koji se po pravilu nalazi iznad samog kolektora. Ako je reč o direktnom sistemu, voda iz kolektora će se mešati s onom u rezervoaru, dok će su slučaju indirektnog sistema voda u rezervoaru biti zagrevana preko izmenjivača toplote, to jest „zmije“ koja se nalazi u njemu. U ovom slučaju tečnost u kolektoru ne mora da bude voda, nego može biti i glikol ili antifriz, koji imaju veći toplotni kapacitet i otporniji su na smrzavanje u vreme zimskih meseci i niskih temperatura. Problem smrzavanja vode u direktnim sistemima može se rešiti potpunim pražnjenjem sistema u toku zime.
Već smo spomenuli da su termosifonski solarni kolektori zbog cene izrade i jednostavnosti, kao i pouzdanosti u radu prilično ekonomično rešenje za zagrevanje i dogrevanje vode u domaćinstvu. Dodavanjem uređaja za kontrolisanje parametara u sistemu i napajanje sistema uz pomoć pumpi, zatim postavljanjem ekspanzionog suda koji štiti sistem prilikom pregrevanja i dodavanjem ventila koji štiti od zamrzavanja vode u sistemu dobijate efikasniji i sigurniji sistem koji donekle zavisi i od napajanja električnom energijom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.