U trendu

Spas za kućni budžet: Ovi aparati će trošiti manje struje ako ih redovno čistite!

Verovatno vam nije padalo na pamet da prljavi kućni uređaji troše više energije, ali kada malo bolje pogledate, stvar je sasvim logična.

Uzmimo kao primer frižider. Možda je čist iznutra, ali priznaćete da retko kad obraćate pažnju na kalemove kondenzatora. Frižider kroz njih oslobađa toplotu, a ako su prekriveni masnoćom i prašinom, frižideru će biti potrebno mnogo više energije da posao obavi kako treba.

Čišćenje kalemova na frižideru je možda najteži posao kada se radi o čišćenju kuhinje, jer ćete morati da se saginjete. Ostali aparati se čiste mnogo lakše. Pola šolje amonijaka stavite u rernu zagrejanu na 100 stepeni celzijusa, pa isključite rernu i ostavite amonijak da deluje preko noći. Amonijak rastvara masnoću, a sve što treba da uradite je da ujutru prebrišete rernu ubrusom. Kuhinju dobro provetrite, a ako ostane neprijatan miris amonijaka, u rerni prokuvajte polovinu limuna.

Mikrotalasna postaje sve češći deo kuhinjskog inventara. Najlakše i najbrže ćete je očistiti tako što ćete skuvati u njoj šolju vode sa nekoliko kriški limuna na maksimalnoj temperaturi, oko 3 minuta. Para omekšava masne naslage, a posle ta tri minuta, biće dovoljno da mikrotalasnu prebrišete čistim sunđerom.

Kada se o peglanju radi, ako pegla ne radi dobro posao, moraćete više puta da prelazite preko garderobe. Kako biste unapredili njenu efikasnost, možda je dovoljno da očistite njeno dno. Potrebni su vam samo voda i soda bikarbona. Nakon toga, napunite peglu destilovnaom vodom i pustite je da se pari.

Toster možete lako da očistite četkicom za zube. U posudu za deterdžent vaše mašine za pranje sudova, stavite limunsku kiselinu u prahu. Kiselina efikasno će razbiti kamenac iz unutrašnjosti mašine, što će olakšati i ubrzati zagrevanje vode i pranje posuđa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar