U trendu

Spasite kućne biljke: Potrebno je ovo da uradite

Pravilna nega i održavanje je krucijalno kako bi biljke mogle što duže da oplemenjuju naš životni prostor.

Sobne biljke mogu da obole od truleži i rđe, a mogu i da ih napadaju štetni insekti kao što su tripsi, vaši, crveni pauk.

Nudimo vam savete kako da prepoznate i da se rešite osnovnih stvari koje uništavaju vaše bilje.

Nega i zaštita sobnih biljaka

Najviše se kod nege sobnih biljaka greši kod zalivanja i premalo nege, usled čega i najveći broj njih  oboli. Preobilno zalivanje štetno je za biljku kao i premalo vlage.

Obavezno je i redovno presađivanje i prihranjivanje, jer ukoliko se to zanemari, biljke vrlo lako obole i  brzo izgube svoju prirodnu otpornost.

Temperature od oko 20 stepeni su idealne za sobne biljke, ali je bitna i visoka vlaga u vazduhu, pa im je zato potrebno redovno orošavanje.

Suv vazduh i nepovoljne sobne temperature mogu prouzrokovati žute listove.

Osigurajte svojim biljkama dovoljno svetlosti, smestite ih blizu prozora, a kada se smrači, ukoliko su spoljne temperature dosta niske, biljke odmaknite kako se ne bi smrzle preko noći.

Štetočine na sobnim biljkama

Mnogobrojni insekti napadaju sobne biljke, sišu sokove, tako da bi najbolje bilo da biljke već unapred, preventivno isprskamo sa nekim od hemijskih sredstava zaštite.

Vaši su najčešče štetočine, koje uzrokuju njeno propadanje svojim isisavanjem sokova iz biljke.

Skoro sve sobne biljke napada crveni pauk, posebno ako je vazduh u prostorijama u kojima ih držimo suv i topao. Zbog toga obavezno provetravajte prostorije.

Možete zapaziti žučkaste mrlje na lišću, a sa njegove donje strane redovno se nalazi narandžasti ili crveni pauk u svojoj mreži. Napadnute delove biljke odstranite, a uništavanje insekta možete izvršiti mehanički ili nekim od sredstava namenjenim za suzbijanje ove štetočine.

Jednom nedeljno je poželjno tuširati biljku mlakom vodom i brisati listove, tako da se ukloni štetočina.

Bolesti sobnih biljaka

Mnogo je teže utvrditi biljne bolesti koje se pojavljuju kao sekundarne pojave uzrokovane nepravilnom negom i držanjem.

Najbolje rešenje je da sve obolele delove biljke što pre oprezno uklonite. Bolesne biljke treba preneti u drugu prostoriju kako bi sprečili dalje širenje zaraze.

Ako je neophodno, bolje je uništiti celu biljku, nego dopustiti da ona postane izvor zaraze koja će se proširiti na zdrave biljke. Bacite zemlju u kojoj je biljka bila posađena, a saksiju dezinfikujte prokuvanom vodom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar